Снимка: Архив Reuters

Трима високопоставени белгийски политици са получили напоследък смъртни заплахи, съобщи местната телевизия VRT.

Вицепремиерът Крис Пеетерс, федералният секретар за убежищата Тео Франкен и сенаторът Вутер Беке са били предупредени, че ще заплатят с живота си, ако не променят поведението си. Не са известни подробности за Пеетерс и Беке, но отговарящият за имиграцията Франкен е получил писмо на френски език (министърът е фламандец), в което се предупреждава, че ще умре, ако правителството дава пари на прииждащите имигранти.

"Ти си задник, защото ще дадеш на всички тези имигранти пари, докато безработицата е толкова висока. Ако го направиш, ще ти завра граната в устата. Не се съмнявай. Ще се видим отново, обещавам ти", пише в писмото до министъра, който получи допълнителна охрана.

Вицепремиерът и сенаторът са отказали бодигардове, но и мотивите за заплахите към тях са неясни.

В момента Белгия дава подслон и храна на търсещите убежище, но не плаща дневни. Центровете за настаняване обаче са препълнени и вече няколко града отказаха нощувки на имигранти заради липса на места, а агенцията за бежанците не смогва да обработва заявленията.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че през юли за първи път е била премината бариерата от 100 000 имигранти, влезли в ЕС. Само миналата седмица в Гърция са пристигнали 22 000 души. От началото на годината са подадени над 400 000 молби за бежански статут при 600 000 за цялата 2014 г.

Брюксел коментира, че сега не е време за подаване на искове, а за солидарност, по повод намерението на Австрия да даде Европейската комисия на съд заради бежанците. Виена заплашва, че през октомври ще подаде оплакване пред Европейския съд в Люксембург срещу Комисията за неприлагане на Лисабонския договор. Според основополагащия закон, за чието съблюдаване ЕК трябва да следи, "политиките на Съюза се ръководят от принципа на солидарност и на справедливо разпределение на отговорностите между държавите-членки, включително във финансово отношение".

Австрия смята, че това не се случва и 10 страни членки поемат 90 процента от бежанците. Затова тя иска Еврокомисията да излезе с ново предложение за балансиране на тежестите по отношение на бежанците, особено в частта за Дъблинското споразумение. То предвижда връщане в първата страна, регистрирала бежанеца, както и идентифициране и вземане на пръстови отпечатъци от държавата, в която той за първи път е пресякъл европейска граница.

Това обременява граничните държави, сред които и Австрия се присъедини след засилване на потока през Балканския маршрут. ЕК планира да предложи постоянен механизъм за преразпределение на бежанците между страните членки в края на годината, но няма да е готова с проверката на Дъблинското споразумение и с идеи за неговото подобряване преди 2016-а.

Според Европейската комисия кризата с имиграцията вече е глобална и изисква координиран отговор от Европа.

"Това е криза, в която говорим за истински хора като нас и вас. Правилата могат да се прилагат, само ако всички ги спазват включително и за миграцията", коментира неин говорител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase