Снимка: архив Ройтерс

Мярка за развитие на икономиката в руския град Раменское са пирожките. Във времена на възход те се разпродават бързо, излапвани от минувачите в магазинчето ''Арина'', намиращо се близо до гарата. Сега обаче продажбите са наполовина, мрачно отражение на икономическото потъване на Русия заради санкциите.

Ирина Сафонова притежава магазинчето за пирожките и разказва пред "Ню Йорк Таймс", че просто вече няма толкова много пътуващи. Градчето е близо до Москва и много хора живеят там и пътуват всеки ден за работа.

Руснаците се сблъскват за първи път със спад в стандарта си на живот, откакто президентът Владимир Путин идва на власт преди 15 години. Цената на рублата спрямо долара пада, вследствие на потъващите цени на петрола. В резултат цените на вносните стоки се увеличават и изведнъж обикновени неща като разтворимо кафе, детски дрешки и чай изненадващо поскъпват.

Намаленият внос обаче означава, че и малкото, което го има, става все по-скъпо, дори и да е произведено в Русия.

Елена Шчербакова, 47-годишна продавачка на обувки, чиито доход, базиращ се най-вече на комисионни, вече е намалял с една трета. Тя казва, че пазарува в нискобюджетни магазини, купува от най-евтиния салам и внимателно брои колко кофички мляко слага в количката си. А преди просто е грабвала няколко.

Същевременно рейтингът на Путин остава висок след анексирането на Крим. А инфлацията намалява покупателната способност на руснаците с 8%. В същото време Министерството на финансите предложи да се увеличат пенсиите, за да отговорят на растящата инфлация.

Опонентите на Путин са на мнение, че националистическите разговори в Русия са подкрепяни от правителството, за да отвлекат вниманието от крехката икономическа ситуация. Те го описват като битка във всеки руски дом между телевизора (пропагандата) и хладилника (който така или иначе става все по-празен и предизвиква недоволство).

Някои от руснаците подкрепят това мнение. ''Всичкият този шум за Украйна прикрива вътрешните ни проблеми'', твърди Мария Новичкова. Тя е мениджър в текстилна компания, но от скоро работи на 4-дневна работна седмица. Не може да си позволи ваканция в чужбина и коментира: ''Той (Путин) твърди, че сме идеална страна, но не сме''.

А кризата в Раменское прилича на катастрофа, която гледаме на забавен каданс, постепенно и разрушително. По време на икономическия възход градът се оборудва с летище за вътрешни полети, фабрика на "Пепси", а е и ''спалнята на Москва''.

Ирина първа забелязва как сега все по-малко хора отиват сутрин към Москва. А онези, които все пак тръгвали, харчели все по-малко. Заплатите на касиерите на близкия магазин ''Копейка'' намалели. От ден на ден се изпълнявали по-малко вътрешни полети. А през март "Пепси" обявява, че затваря фабриката.

Същевременно цените скачат. От 220 рубли (около 6 лева) кафето стига 389 рубли. Чаят също поскъпва. Сафонова обаче съвсем се обърква, когато тази пролет дори гъбите поскъпнали. "Казвах си ''Защо, защо?'' Та те растат покрай Москва, точно до нас, а не са от Европа?!"

И докато Москва все още се крепи, останалата част от страната потъва. Столицата е като спасителен фар.

Александра, която е продавачка в магазина на Ирина, е от Смоленск. Тя и семейството ѝ се мести, защото мъжът ѝ, който работи в строителството, вече получава малка част от предишната си заплата.

''В провинцията заплатите са просто твърде ниски, за да живеем'', казва тя. Колкото до Крим, тя го вижда през икономическата призма. ''Тъжно ми е за тези хора, тези бежанци от Украйна, но защо те получават всичката тази подкрепа от правителството?''

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase