Снимка: Reuters

С траурни церемонии в Русия днес бе отбелязана 15-годишнината от гибелта на 118-членния екипаж на руската атомна подводница "Курск", потънала в арктическото Баренцево море, предаде ТАСС.

Точно в 11:28 ч, когато преди 15 г. е проехтял първият унищожителен взрив на подводницата, паметта на моряците бе почетена с едноминутно мълчание в гарнизоните на Северния флот, а на всички бойни кораби и съдове на флота знамената бяха спуснати и се включиха сирени. Траурният митинг в пристанището на Мурманск - основната база на руския Северен флот, започна в 11:30 на мястото, където е издигнат паметник на моряците, загинали в мирно време. Възпоменателна церемония се състоя и в селището Видяево в Мурманска област, откъдето започна последното плаване на "Курск". В местния храм "Св. Николай Чудотворец" рано сутринта бе отслужен молебен за загиналите моряци.

Траурни митинги се състояха и на редица кораби от руския Тихоокеански флот, в Тихоокеанското висше военноморско училище във Владивосток, чиито випускници са редица от загиналите на "Курск", както и в град Курск, чието име носеше подводницата. Там са погребани 12 от загиналите моряци. Неотдавна, в навечерието на тъжната годишнина, на централната улица на града бяха поставени портрети на загиналите подводничари.

В навечерието на тъжната годишнина командирът на водолазния специален отряд капитан Андрей Звягинцев разказа пред журналисти какво е видял при спускането си в потъналата подводница. "Вътре всичко беше преобърнато. На местата си стояха само здраво закрепените прибори. Навсякъде по стените имаше черни следи. Явно бе, че водата няколко пъти е запълвала помещенията, а после е спадала. Това бе безжизнен корпус, а не боен кораб", разказа спасителят, цитиран от в. "Комсомолская правда". Той е човекът, спускал се най-много пъти в потъналата подводница и прекарал над 870 часа под водата на дълбочина 100 м.

Руското министерство на отбраната, цитирано от сайта "Нюзру", съобщи, че данни за гибелта на подводницата могат да бъдат разсекретени преди 2030 г. В съответствие с руското законодателство 30 г. след трагедията може да бъде организирана комисия, която да се произнесе за възможността да бъдат разсекретени тези данни, каза шефът на централния архив на министерството Игор Пермяков.Той обаче отбеляза, че по решение на правителството сведенията могат да бъдат разсекретени и по-рано.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase