Снимка: Reuters, архив

След месеци предпазливи стъпки, Хилари Клинтън най-сетне започна да предприема по-смели крачки в битката за Белия дом, пише вестник ''Вашингтон Пост''. 

Водещият претендент на демократите за президентската кандидатура на изборите в САЩ през 2016 г. Хилари Клинтън започва да поема повече рискове и да нанася удари срещу републиканците, след като месеци наред стоеше настрана от междупартийния сблъсък. 

Клинтън възприема по-агресивен подход в момент, когато се забелязва отслабване на позициите й - от началото на предизборната й кампания сега е най-голям броят на хората, които казват, че не гледат положително на нея и най-малко са тези, които декларират, че й имат доверие, отбелязва американското издание.

Това развитие и шумът, който се вдигна в медиите по повод нейните имейли, докато е била държавен секретар на САЩ, дразни някои демократи и подхранва спекулациите, че американският вицепрезидент Джо Байдън може да реши да се включи в надпреварата, предизвиквайки Клинтън, която отдавана е доминиращият кандидат на демократите. 

Това също така става в момент, когато най-големият съперник на Клинтън за номинацията на Демократическата партия - сенаторът Бърни Сандърс, събира по 10 000 души или повече в най-либералните бастиони на САЩ, което подчертава трайната слабост на Клинтън сред прогресивната база на партията, изтъква "Вашингтон пост".

По-настъпателният подход на Клинтън включва почти ежедневни атаки срещу по-известните претенденти за президентската кандидатура сред републиканците и по-специално милиардера Доналд Тръмп и бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, посочва вестникът.

"Вашингтон пост" и други западни издания коментират също така скандала, който предизвика Тръмп с изказването си за водещата на телевизия "Фокс нюз" Мегин Кели.

Кели, която беше един от модераторите на състоялия се в четвъртък първи предизборен диспут на републиканските кандидати, ядоса Тръмп с въпросите си.

В петък вечерта, след като цял ден критикуваше телевизионната водеща в Туитър, милиардерът заяви по Си Ен Ен: "Можехте да видите как от очите й излизаше кръв, отвсякъде от нея излизаше кръв".

Мнозина изтълкуваха думите му като намек, че тя е била в менструация и затова се е държала така. Впоследствие Тръмп се опита да оправи положението, като каза, че изказването му е било погрешно разбрано и че въобще не е имал предвид подобно нещо, посочва британският в. "Файненшъл таймс".

Много от съперниците му за номинацията на републиканците отказаха да го порицаят за изявлението му. Неговите съперници не искат да отблъскват поддръжниците му, като осъждат изказванията му, особено след като милиардерът заяви по време на диспута миналата седмица, че не изключва възможността да участва в изборите като независим кандидат. Но Републиканската партия се тревожи, че коментарите на Тръмп разсейват и отблъскват някои нейни избиратели, особено жените, отбелязва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase