Сейф Ал Ислам. Снимка: архив, Reuters
fallback

Либийски съд осъди на смърт Сейф ал Ислам Кадафи - най-известния син на Муамар Кадафи, както и осем приближени на убития диктатор, предаде Франс прес.

Съдът заседава в столицата Триполи, където управлява коалиция от милиции, някои от които са ислямистки.

Сред другите осъдени на смърт са последният премиер на Кадафи Багдади ал Махмуди и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси. Те бяха съдени за ролята си в кървавите репресии на въстанието, което сложи край на стария режим през 2011 г.

Oще по темата

Присъдата на Сейф ал Ислам беше произнесена в негово отсъствие, защото от 2011 г. той е държан в района на Зинтан от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на правителството в Триполи, което не е международно признато, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Триполи се контролира от коалицията милиции "Фаджр Либия" ("Либийска зора"), която е установила там правителство и парламент, непризнати от международната общност. Повече от три години след свалянето на режима на Кадафи Либия е обхванат от хаос, а международно признатите либийски институции заседават в източната част на страната.

По време на процеса, започнал в либийската столица през април 2014 г., Сейф ал Ислам присъстваше по видеоконферентна връзка от Зинтан. Повечето от другите обвиняеми са държани в Триполи, но осем от тях са в затвор в град Мисурата, на 200 км източно от столицата, който е под контрола на "Фаджр Либия".

Пред съда бяха изправени общо 37 души по обвинения в убийство, мародерство и саботаж, в действия, подкопаващи националното единство, съучастничество при насърчаване на изнасилване и вербуване на африкански наемници.

Процесът бе критикуван от правозащитници заради ограничения достъп на защитата. Той е белязан от продължаващ спор с Международния наказателен съд (МНС) за компетенцията му да съди Сейф ал Ислам.

Срещу Сейф ал Ислам и Сенуси са издадени заповеди на задържане от МНС за военни престъпления по време на въстанието.

През май 2014 г. базираният в Хага трибунал, който многократно поиска екстрадиране на Сейф ал Ислам, отхвърли молбата на либийските власти да го съдят в либийски съд заради съмнения в способността на Триполи да му гарантира честен и справедлив процес. МНС обаче разреши на Либия да съди Сенуси.

Сейф ал Ислам, дълго време смятан за наследник на баща си, беше заловен през ноември 2011 г. в южната част на Либия. Процесът срещу него започна през април 2012 година.

През 2011 г. Либия беше обхваната от гражданска война. Свалянето от власт на Муамар Кадафи и неговото убийство поставиха началото на период на нестабилност и въоръжена борба за власт в Либия, което доведе до разпад на страната на самостоятелни държавни образувания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Контратеза!!!

преди 8 години

До некакъв с ник-нейм на името Спартак!Кристияна и Нася заразиха със СПИН около ф459 либийски деца а Валя и Снежа го направиха за пари!Простия и ограничен от към информация бугаристанец си формира мнение от масмедиите,които го манипулират и будалкат както си искат!Бати неинформираното племе съществува по тези територии!

38

Спартак

преди 8 години

Той "справедливия" либийски съд други присъди не издава. Справка - нашите медицински сестри.

37

sultana na Brunei

преди 8 години

Po vremeto na Kadafi I Saddam ima6e red,zakonnost I spravedlivost ima6e RABOTA,kolko mogo bulgari raboteha na neftenite sondi,doide amerikanska demokraciq[nqmam ni6to protiv obiknovennite amerikanci a samo politikata] I eto go rezultata-vseki den atentati,zagivat nevinni hora,eto islqmska darjava,kakva arabska prolet,kakva demokracia,Saddam I Kadafi 6te gi tarsim.......Uvi

fallback