Снимка: БТА
fallback

Украинската националистическа организация "Десен сектор" обяви в Мукачево война на официален Киев, пише "Росийская газета".

Клането в град Мукачево - районен център от Закарпатието, извършено в събота от бойци на "Десен сектор", изправи официален Киев пред труден избор - или да обяви тези "истински патриоти" за обикновени бандити, или да дели с тях власт и доходи.

Ходът на събитията сочи, че президентът Петро Порошенко и хората му още не дръзват да предприемат решителни действия, отбелязва московският официоз, цитиран от РИА Новости.

Oще по темата

Членове на "Десен сектор" нападнаха в събота пост на пътната полиция в Мукачево и кафе в местен спортен клуб. Трима души загинаха, други 11 бяха ранени.

После бойците се укриха в близката планина, която бе отцепена от милицията и от сили на украинската национална гвардия. Снощи управителят на Закарпатска област Василий Губал заяви, че националистите са избягали и в момента не се знае къде са, припомня "Комсомолская правда".

"Те не са предали оръжията си и не контактуват с милицията", казал Губал. Според "информиран източник в Мукачево", цитиран от Альона Яхно - бивш прессекретар на киевската прокуратура, планината няма да бъде щурмувана, защото "няма какво да се щурмува".

"Двама ранени се предадоха днес и са настанени в болница", отбелязва Яхно, "а останалите вече са далеч оттук", заявил източникът.

След престрелката в Мукачево украинските силови структури обсадиха базите на "Десен сектор", а радикалите вдигнаха по тревога привържениците си в цялата страна, пише "РБК дейли". Конфликтите от този род отразяват разцеплението в украинското общество - такива ще има и занапред, коментира експерт на вестника.

По повод събитията в Мукачево президентът Петро Порошенко свиква днес заседание на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, информира "Лента".

"Десен сектор" създаде в Украйна нова гореща точка, изтъква електронното издание в друг материал.

Радикалите излязоха на улиците, за да защитят своите другари по оръжие, разпалили в Мукачево "малка война с употреба на гранатомети и тежки картечници", пише "Лента". По данни на украински медии, политици и "познавачи на местните реалности", историята е започнала като "банално бандитско уреждане на сметки заради контрола върху потоците от контрабанда в региона". Случаят обаче може да прерасне в истинска политическа криза, предупреждава изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

баш

преди 8 години

Виктория нюланд да тръгва с пирожки към планината дето са се скрили аверите и хем да ги нахрани хем може и да и се случи нещо приятно

30

Анонимен

преди 8 години

До БобиПросто едно допълнение:Около 30% от износа на Украйна, ако трябва да сме по-точни, се купуваше от Русия - основно промишлени стоки от Донбас.Тези стоки са абсолютно непродаваеми на други пазари, което е и икономическата основа за бунта и отцепването.Казано по друг начин - източна Украйна беше обречена на тотален икономически крах, ако не беше запазила търговките отношение с Русия, което нямаше как да стане, след като Киев искаше да подпише споразумението за свободна търговия с ЕС.

29

Шоп

преди 8 години

Десен сектор са наритали местната мутра-контрабандист, която е плащала и на местните милиционери. Десен сектор е украинското ВМРО, а Ярош - украинския Ванче Михайлов.

fallback