Снимка: БТА

Общ преглед

Десетки хиляди души се събраха в босненския град Сребреница, за да участват във възпоменателната церемония по повод 20 години от масовото убийство на няколко хиляди мюсюлмани. През месец юли 1995 година в най-кървавото убийство след Втората световна война загинаха около 8000 момчета и мъже, повечето от които са погребани в мемориално гробище в града.

Сред присъстващите на церемонията бяха бившият президент Бил Клинтън, йорданската кралица Нур, британската принцеса Ан и първи дипломати от ЕС. Там бяха и президентите на Словения, Хърватия, Черна гора и Македония, премиерите на Турция, Сърбия и Албания. От българска страна присъства външният министър Даниел Митов. Възпоменателната церемония се проведе в Мемориалния център Поточари в Босна и Херцеговина, съобщи БНР.

В словото си бившият американски президент Бил Клинтън заяви: "Благодарен съм изключително много на хората, които работиха за спирането на тази война и на убийствата, на всички онези от Дейтън, които постигнаха мира. 20 години по-късно аз съм благодарен, че Босна е мирна страна, която все повече става част от Европейската общност, че участва с умиротворителни сили в Ирак и Афганистан.

Бил Клинтън опредили работата си в Босна, а по-късно и в Косово, като едни от най-важните неща, които е свършил като президент. "Нека този паметник на невинните момчета и мъже бъде не само спомен за извършените жестокости, нека той стане свята надежда, в която всички хора ще виждат бъдещето на тази страна, на единство, свобода, демокрация и просперитет, на правителство, което да работи за благото на всички", призова Клинтън

Там присъства и премиерът на Сърбия Александър Вучич, който беше принуден да напусне възпоменателната служба, след като разгневена тълпа започна да хвърля камъни и бутилки по него.

Вучич тъкмо положи цвете на мемориала за хилядите жертви, когато тълпа започна да вика „Аллах е велик“ и започна да хвърля камъни, принуждавайки премиера да бяга. Според сръбски медии, Вучич е бил ударен с камък по главата.
Местните мюсюлмани са недоволни, че Белград отказва да признае престъплението за геноцид.

Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич заяви в отворено писмо, че заклеймява „чудовищното престъпление“ в Сребреница, извършено от босненските сърби през 1995 година, пише "Фокус".

„Няма думи, с които да може да се изрази болката и съжалението за жертвите, както няма думи и за гнева към онези, които са извършили това чудовищно престъпление“, казва Вучич, като добавя, че Сърбия заклеймява този ужасен престъпен акт.

Трагедията в Сребреница трябва да бъде запомнена, а уроците от нея – научени, заяви американският държавен глава Барак Обама по повод на годишнината от убийството на осем хиляди босненски мюсюлмани.

„Трябва да гледаме на събитията в Сребреница с ясни очи, да помни трагедията и да извлечем от нея урок“, призова американският президент като подчерта, че събитията, случили се в Босна са „геноцид“ и „най-голямото клане за последния половин век на територията на Европа“.

Според Обама „само с пълното признаване на миналото можем да достигнем трайно и продължително помирение в бъдеще“.

От Белград бързо осъдиха днешния инцидент в Сребреница. Министърът на външните работи Ивица Дачич го определи като „нападение над Сърбия“, а министърът на вътрешните работи на страната го нарече „опит за покушение“.

Решението на сръбската полиция да забрани всички манифестации, планирани за днес в Белград, във връзка с 20-та годишнина от събитията в Сребреница, предизвика бурни реакции на сръбски неправителствени организации и политици.

Директорът на Фонда за хуманитарно право Наташа Кандич призова гражданите да запалят тази вечер, пред сградата на сръбското президентство, 8372 свещи, колкото са жертвите в Сребреница.

В сръбската столица Белград група неправителствени организации имаха намерение да организират "Акция 7000". Планът беше 7000 души да легнат пред парламента, с което да символизират жертвите. Контрапротести по същия повод и на същото място планираха две крайнодесни организации. Министерството на вътрешните работи забрани и трите планирани изяви заради опасения от възможни сблъсъци и безредици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар