Снимка: архив Reuters

Финансовите министри на еврозоната, които днес се срещат в Брюксел във връзка с кризата в Гърция, имат сериозни съмнения относно искането на страната за спасителен заем и за сделка, с която да се даде старт на преговорите. Министрите смятат, че предложенията на Атина не са никак убедителни, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници.

В петък вечерта Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) дадоха положителна оценка на плана за реформи, представен от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в четвъртък.

Франция, най-мощният съюзник на Гърция в Еврогрупата, също приветства предложенията в петък, с което подкрепи очакванията, че министрите ще се съгласят да стартират преговорите през уикенда. Това ще предотврати фалит и няма да позволи на Гърция да свърши парите и да изпадне от еврозоната.

Френският икономически министър Емануел Макрон заяви за германския ежедневник Die Welt, че спасителен пакет за Гърция трябва да включва облекчаване на дълга на страната. Той обаче допълни, че структурните реформи трябва да се задълбочат. „Да не направим всичко възможно, за да задържим Гърция в еврозоната би означавало стъпка назад за Европа“, каза Макрон.

Германия и другите правителства обаче остават скептични, като в събота източници са заявили, че исканията за ново финансиране от Атина са обезпокоили някои от членовете на Еврогрупата. По-рано Ройтерс съобщи, че Гърция ще се нуждае от нов спасителен заем за 82 млрд. евро през следващите три години, за да може да се справи със задълженията си.

Днес германският вестник Bild съобщи, че финансовият министър на Германия Волганг Шойбле смята предложенията за неадекватни и е срещу започването на нови преговори.

При пристигането си за срещата в Брюксел финансовият министър на Малта Едуард Сциклуна заяви, че проблемът с Гърция трябва да бъде решен днес, но допълни, че сред останалите министри има и скептици по този въпрос.

Ирландският финансов министър Майкъл Нунан пък коментира, че вероятно ще бъдат нужни още мерки и реформи. „Устойчивостта на програмата зависи много от това дали тя е достатъчна, за да може гръцката икономика да се разрасне“, допълни той.

Еврокомисарят Валдис Домбровскис отбеляза при пристигането си, че има прогрес и „предложението на гръцкото правителство до голяма степен съвпада с предложението на институциите преди референдума. Има желание от страна на Гърция да се постигне споразумение. Все пак обаче има няколко проблема, които трябва да бъдат решени“.

Финансовите министри на Нидерландия и Австрия също се изказаха позитивно за предложението на Гърция, а еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че според институциите новото предложение на Гърция може да бъде добра база за преговори, но най-ключово е прилагането на реформите.
 

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase