Снимка: архив Reuters

Ръководителката на Бюрото за управление на персонала към правителството на САЩ Катрин Арчулета подаде оставка, съобщиха пред журналисти представители на американската администрация, цитирани от ТАСС.

Арчулета бе подложена на остри критики, след като миналия месец бе съобщено за хакерска атака срещу ръководената от нея служба, при която са били откраднати лични данни на над 21 млн. души.

От Белия дом уточниха, че президентът Барак Обама е приел оставката. Постът на Арчулета временно се поема от първата заместничка на шефа на Административно-бюджетното управление на Белия дом Бет Кобърт.

Първоначално след хакерската атака бе съобщено, че тя е засегнала 4,2 млн. лични досиета. Самата Арчулета обаче разкри преди два дни, че хакерите, проникнали в компютърните системи на бюрото, най-вероятно са се добрали до личните данни на над 25 млн. души, сред тях бивши и настоящи държавни служители и техните семейства. Похитена е информация за кандидати за държавни служби и за извършените проучвания за тях, тъй като в много случаи се изисква те да имат чисти досиета, за да получат достъп до класифицирани материали. Всичко това рязко засили призивите за оставката на Арчулета.

Шефът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър обвини китайски хакери за кражбата на данните, тъй като внедряването на злосторници в системата на управлението, според него, е много трудно. Официални представители на Китай отхвърлиха неговите твърдения.

(БТАЧ
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase