Снимка: архив Reuters
fallback

Германия иска Гърция да бъде изхвърлена от еврото, за да стресне Франция и да я накара да приеме "модела й на дисциплинарна еврозона", смята бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, предаде Франс прес.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле иска излизане на Гърция от еврозоната, или GRExit, за да "изясни нещата по един или друг начин", пише Варуфакис в британския вестник "Гардиън".

"Убеден съм, че германският министър на финансите иска Гърция да бъде изхвърлена от общата валута, за да изкара акъла на французите и да ги накара да приемат неговия модел на дисциплинарна еврозона", пише Варуфакис, който подаде оставка в понеделник.

Тази нощ гръцкият парламент одобри предложенията на правителството на Ципрас към кредиторите на Гърция (ЕС, ЕЦБ и МВФ). Кредиторите реагираха положително на предложенията, които ще бъдат разгледани днес от финансовите министри на еврозоната.

Вчера парламентът на Франция, която е втората най-силна икономика в еврозоната, прие реформи, целящи да съживят икономиката на страната, която страда от нисък растеж и висока безработица.

Според Варуфакис Германия, която най-силно настоява за бюджетна дисциплина в Европа, иска да превърне Гърция в пример, за да подчини французите. Той пише, че когато Гърция е станала неплатежоспособна през 2010 г. вместо преструктуриране на дълга й и реформа на икономиката й е бил избран "токсичният" вариант - "отпускане на нови заеми на фалирал длъжник, преструвайки се, че той продължава да е платежоспособен".

Откакто СИРИЗА дойде на власт, "голямо мнозинство в Еврогрупата, под влиянието на Шойбле, прие GRExit като предпочитано решение или оръжие срещу нашето правителство", добавя бившият гръцки финансов министър.
Той смята, че ако в крайна сметка Гърция напусне еврозоната, това ще отнеме повече от година.

"GRExit ще е еквивалентът на обявяване на рязко обезценяване над 18 месеца предварително: рецепта за ликвидация на гръцкия капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички възможни средства", пише Варуфакис.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 8 години

Втората най силна икономика е тази на Великобритания,през настоящата година те задминаха Франция.

50

vesko02

преди 8 години

Варуфакис вече не е министър ,така че и той като мене може да плямпа всякакви глупости

49

Анонимен

преди 8 години

Дъблине, каква е тази Държава, разпаднала се веднага след като руският ботуш и гнет се махнаха? Държава, оставила след себе си 10 милиарда долара дългове???

fallback