Снимка: Ройтерс

 Гръцкият премиер Алексис Ципрас обсъжда в момента със своите министри предложенията за реформи към кредоторите. Според гръцки медии той търси начини, с който да постигне единство в средите на собствената си партия, за да може да има поне шанс да прокара предложението за спасителен пакет през гръцкия парламент, без да рискува разпад на кабинета и правителствена криза, предава DPA.

Ципрас възнамерява да призове депутатите от своята партия да гласуват за предложенията по съвест, предава агенцията, позовавайки се на източници от гръцкото правителство. Hidden Field

По всяка вероятност лидерите на парламентарно представените партии ще получат документа в ранния следобяд. В работата си над предложенията финансовото министерство се подпомага от френски експерти, предават водещите гръцки медии. Целта е документът да отговаря на всички важни изисквания на кредиторите.

Междувременно говорителят на парламентарната фракция на Сириза Никос Филис отрече информацията, че правителството работи над възможността за въвеждане на драхмата. „Кабинетът под напрежение работи над предложенията за реформи. Драхмата не е на дневен ред“, заяви Филис.

По-рано днес Ройтерс предаде, че подкрепата към гръцкия премиер Алексис Ципрас в собствената му партия започва да се стопява. Депутати от СИРИЗА вече призовават за нов референдум относно плановете за строги икономии, а радикалното ляво крило на правителството вероятно ще откаже да гласува евентуален нов спасителен пакет.

Същевременно президентът на ЕС Доналд Туск заяви след телефонен разговор с Ципрас, че "Атина трябва да представи конкретни и реалистични предложения за реформи до края на деня".

"Реалистичните предложения на Гърция ще трябва да бъдат последвани от също толкова реалистични предложения от кредиторите за оздравяване на дълга", каза Туск в Люксембург. По думите му само тогава ситуацията ще бъде печеливша и за двете страни.

Под "мерки за оздравяване на дълга" в Брюксел се подразбира възможност за преструктуриране на задълженията на Атина, посочва ТАСС.

"Говорих по телефона с премиера Ципрас, очаквам да получа от него конкретни предложения днес", отбеляза президентът на ЕС. Довечера в полунощ изтича крайният срок за Атина да представи предложенията си, припомня AFP.

Всичко по темата за Гърция четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase