Снимка: архив Ройтерс

Докато Гърция се бори с кризата, гърците не спират да пазаруват.

Правителството беше принудено да увеличи контрола върху капитала и да остави банките затворени поне до четвъртък, докато бавно парите изчезват, тъй като все още няма ново споразумение с кредиторите.

Някои хора използват оставащите им на разположение средства в евро, за да покриват ежедневните си нужди, но други купуват компютри от Apple и конзоли Sony PlayStation, възползвайки се максимално от кредитните и дебитните си карти, докато търговците все още ги приемат, пише Bloomberg.

"Хората харчат парите, които имат в банките, тъй като се страхуват, че няма да си ги получат“, коментира 33-годишната Наташа, която е асистент в магазина за продажбата на електроника на дребно Plaisio Computer в центъра на Атина.

„Компютърът Mac е нещо, което все още има стойност“, коментира жената, която не желае да разкрива фамилията си.

Това е най-новата глава в продължаващата пет години криза в Гърция, докато правителството се противопоставя на исканията на кредиторите за по-строги икономии в замяна на спасителна помощ.

Гърците са изтеглили около 40 млрд. евро от банките от декември насам, когато стана ясно, че ще се проведат избори и партията на премиера Алексис Ципрас СИРИЗА бе определена да поеме властта.

Притеснения за разходите

Тегленето от банкомати в Гърция е ограничено до 60 евро на ден от 29 юни насам, но плащанията с кредитни и дебитни карти нямат подобен лимит. Бумът в пазаруването се състоя в навечерието на референдума в неделя, в рамките на който гърците отхвърлиха по-строгите икономии, разкри вицепрезидентът на Асоциацията на търговците на дребно Антонис Заирис.

"Беше краткотрайно явление, причинено от паниката и заплахите“, коментира той.

В Delhaize Group, която притежава втория най-голям търговец на храни в Гърция, търсенето на хранителни стоки достига пикови нива, коментира говорителят на фирмата Франк ван Даеле. Веригата Lidl също посочва, че има увеличение на клиентите в Гърция.

Вестниците прокарват идеята за „kourema”, еднократна такса върху депозитите, каквато имаше в Кипър през 2013 г. за сметките, в които имаше повече от 100 хил. евро. Ходът имаше за цел да подкрепи банките.

Правителството никога не е обсъждало съкращаване на депозитите като възможност, коментираха от Министерството на финансите в Гърция.

В очакване на по-лошото

"Опасявам се от орязване на депозитите“, коментира 33-годишният агент на недвижими имоти Константинос. Той е похарчил 400 евро за конзола PlayStation. “Не мисля, че ще ни оставят извън еврото. Но не се притеснявайте, това, което идва, ще бъде по-лошо“.

Икономиката на Гърция се сви с около 25% през последните шест години до почти пълна рецесия, докато безработицата достигна най-високото ниво в Европа, или повече от 50% сред младите.

Заради липсата на достатъчно лекарства и перспективата за по-дълъг период, в който банките ще останат затворени, както и заради ограниченията върху вноса, хората се страхуват да напускат домовете си, за да имат пари за всеки случай.

"Какъв телевизор? Какъв лаптоп“, коментира 65-годишният пенсионер Янис от Атина. „Нямаме останали пари. Имам колкото да покрия сметките си, да си взема храна и толкова. Ако трябва да се обадя на водопроводчик при спешен случай, не разполагам с пари в брой“.

Притеснения за цените

За тези, които могат да плащат с карти, пазаруването често е свързано с притеснението, че магазините скоро ще бъдат празни. През първия уикенд след въвеждането на контрола върху капитала баровете на плажа в атинския квартал Глифада не бяха толкова пълни, както обикновено в горещите дни.

"Търсенето отчасти се влияе от опасенията, че Ципрас няма да може да постигне споразумение и цените ще скочат, в случай, че Гърция напусне еврозоната", твърди анализаторът на Bloomberg Intelligence Чалрз Алън.

44-годишната Елизабет, която живее в Атина и работи в сферата на туризма, твърди, че ще си купи лаптоп, защото по-късно може да няма шанса да го направи. 

Повече за кризата в Гърция можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase