Снимка: Reuters, архив

Президентите на САЩ Барак Обама и на Франция Франсоа Оланд обсъдиха в телефонен разговор снощи положението в Гърция след неделния референдум, се казва в съобщение на Белия дом, цитирано от Франс прес и ТАСС.

Двамата се съгласили с необходимостта да се търси изход от кризата, който "ще позволи на Гърция да се върне към политиката на реформи, възстановяване на икономическия растеж и приемливо за еврозоната равнище на задлъжнялост".

Те признали, че затова "всички страни в преговорите трябва да се съгласят на нелек компромис".
 
Президентите отбелязали също така, че техните "икономически Съветници остават в тесен контакт един с друг и наблюдават ситуацията в Гърция и на световните пазари".
 
Американският финансов министър Джак Лю говори по телефона снощи с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с новоназначения си гръцки колега Евклидис Цакалотос и каза, че очаква Атина и кредиторите да подновят преговорите за изход от създалата се остра кризисна ситуация.

Лю изрази надежда, че такъв изход "ще позволи на Гърция да извърши болезнените, но необходими фискални и структурни реформи, да се върне към икономически растеж и да дойде в състояние да обслужва дълговете си".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase