Снимка: Архив Reuters

От Гърция зависеше дали ще излезе от безизходицата с предложенията за реформи от своите партньори от еврозоната, заяви Ангела Меркел в понеделник. Впоследствие говорителят на германския канцлер потвърди пред репортери, че Meркел е готова да разговаря с гръцкия си колега Алексис Ципрас отново.

Пред ръководството на Християн-демократическия съюз (ХДС) канцлерът посочи, че решенията за Гърция може да бъдат взимани само на база "ден за ден", като се има предвид настоящото ниво на несигурност.

"Европа живее от способността си да прави компромиси", каза тя и повтори известната си мисъл от близкото миналото: "Ако еврото се провали, Европа ще се провали".

Ангела Меркел припомни и още едно познато свое твърдение: "Солидарността и реформите вървят ръка за ръка".

В същото време обаче канцлерът посочи, че Старият континент е по-добре подготвен за кризата в сравнение с миналото. "Европа може да се справи много, много по-добре с кризисни ситуации като тази, която виждате в Гърция в момента, защото сме постигнали много заедно", каза тя.

Кризата в Гърция ескалира в последните часове, като местните банки ще останат затворени до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа.

Според официалните разпоредби тегленията от банкомати ще бъдат ограничени до 60 евро на ден за същия период. Онлайн банковите сделки в страната обаче ще работят нормално, но трансферите в чужбина ще изискват одобрение от специална комисия към Министерство на финансите в Атина.

По-рано Атина успокои хилядите туристи, които са отседнали в момента в Гърция, като заяви, че хората с кредитни карти, издадени в чужда страна, няма да бъдат засегнати от ограниченията за теглене от банкомати.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase