Снимка БТА
fallback

Голямата въпросителна около случващото се в Гърция вече се измества от преговорите с кредиторите към референдума, планиран за тази неделя.

Европейският съюз е склонен „да спре часовника“, а германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС, коментира, че институциите трябва да се съобразят с мнението на гърците.

Тя отказа да посъветва как да гласуват хората, но това охотно направи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на своя брифинг в Брюксел. Той призова гърците да подкрепят плана на кредиторите, коментирайки, че никога не би изоставил гърците и гръцкият народ не би искал да напусне ЕС.

Вече се появиха и първи резултати от експресни проучвания на общественото мнение в Гърция относно предложението на кредиторите. По данни на две агенции в неделя може да има голяма изненада за премиера Алексис Ципрас.

Институтът Alco посочва, че 57% от анкетираните ще кажат „да“ на предложенията на кредиторите, съобщи Channel NewsAsia. Проучването е направено сред 1000 души.

Анкета на Kapa Research пък показва, че 47,2% от гърците ще подкрепят идеята за продължаването на спасителната програма, тоест на изпълнението на исканите от кредиторите промени. Малко над 48% са категорични, че няма да подкрепят каквото и да е действие на правителството, което да доведе до излизане от еврозоната. В проучването на Kapa също са участвали 1000 души.

Жан-Клод Юнкер днес беше категоричен, че „тройката“ (МВФ, ЕЦБ и ЕК) не са поискали съкращаване на заплати и пенсии, но сред предложенията им са реформи в пенсионна реформа и увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

193

северозападнала Бълг

преди 8 години

240 милиарда опростени пък ми говорете ,това е национална политика на Гърците ,''взимаш не връщаш '' ШАХ И МАТ ЗА ЕС '' .Путин гледа и потрива ръце след 3 години какви ли ще е ситуацията между Русия и Гърция .тролчета колко и да пишете това е реалноста .Естествено ще се обърнат към русите за закрила тука взеха какво можаха къщата е ремонтирана (Гърция )

192

северозападнала Бълг

преди 8 години

РИА Новости: Руски сенатор предлага Гърци да се присъедини към Евразийския икономически съюз .Москва. След излизането от еврозоната, Гърция може да се присъедини към Евразийския икономически съюз, което би било изгодно за всички. Така смята професор Евгений Тарло, член на икономическата комисия в Съвета на федерацията

191

Анонимен

преди 8 години

До 248 АнонименЩе каже човек,че пъпа ви е хвърлен в ЕС,бре!!!!!!!Сякаш земята спира да се върти и света умира извън ЕС!!!!!!Само,че как така страните извън ЕС са с най-малко%съотношение ДЪЛГ:БВП????Този феномен можеш ли да го обясниш?????

fallback