Снимка БТА

Голямата въпросителна около случващото се в Гърция вече се измества от преговорите с кредиторите към референдума, планиран за тази неделя.

Европейският съюз е склонен „да спре часовника“, а германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС, коментира, че институциите трябва да се съобразят с мнението на гърците.

Тя отказа да посъветва как да гласуват хората, но това охотно направи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на своя брифинг в Брюксел. Той призова гърците да подкрепят плана на кредиторите, коментирайки, че никога не би изоставил гърците и гръцкият народ не би искал да напусне ЕС.

Вече се появиха и първи резултати от експресни проучвания на общественото мнение в Гърция относно предложението на кредиторите. По данни на две агенции в неделя може да има голяма изненада за премиера Алексис Ципрас.

Институтът Alco посочва, че 57% от анкетираните ще кажат „да“ на предложенията на кредиторите, съобщи Channel NewsAsia. Проучването е направено сред 1000 души.

Анкета на Kapa Research пък показва, че 47,2% от гърците ще подкрепят идеята за продължаването на спасителната програма, тоест на изпълнението на исканите от кредиторите промени. Малко над 48% са категорични, че няма да подкрепят каквото и да е действие на правителството, което да доведе до излизане от еврозоната. В проучването на Kapa също са участвали 1000 души.

Жан-Клод Юнкер днес беше категоричен, че „тройката“ (МВФ, ЕЦБ и ЕК) не са поискали съкращаване на заплати и пенсии, но сред предложенията им са реформи в пенсионна реформа и увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase