Снимка: Reuters, архив
fallback

Градините в Ойенхаузен насред Берлин се борят да не изчезнат, пометени от булдозерите. Точно това заплашва все повече от тези зелени оазиси в германската столица, известна с висотите цени на парцелите за строителство, пише Франс прес.

Жаби квакат в сянката на овошките, врабчета прехвръкват над лехите с моркови и марули. На входа на семейните градините в Ойенхаузен в югозападната част на Берлин изникнаха табели, умоляващи да не се дава "никаква възможност за разрушаване на градините".

Две трети от 131 декара, които заемат тези градини, които на френски все още често биват наричани "работнически" (Навремето общината е отстъпвала парцели на работнически семейства за отглеждане на плодове и зеленчуци - Б.пр.), а сега официално са наричани "семейни", са били отстъпени през 2008 г. на фонд, който иска да ги продаде на строителен предприемач, а ако му бъде попречено - да поиска милиони евро обезщетение. Градинарите са му обявили война и твърдят, че мястото не подхожда за строеж на жилища.

"Това си е точно терен за застрояване", отвръща Бернхард Хаас, адвокатът на фонда Лорак. Хаас критикува "баснословната привилегия", от която се ползват градинарите в този много търсен квартал.

Мястото е спокойно, на няколко минути от градски транспорт и автомагистрала. "Този терен е предопределен за жилища", заявява Хенрик Томсен, представител на вероятния купувач – строителната компания Грот. "Берлин има спешна нужда от жилища, така че трябва да решим: градини ли ще спасяваме или ще строим 700 апартамента?", добавя той.

Според Сената на Берлин градът се нуждае от 10 до 15 хиляди нови жилища годишно, но берлинчани бранят със зъби и нокти зелените си пространства. През 2014 г. те блокираха строежа на сгради на бившето летище Темпелхоф, разположено в самия Берлин и превърнато в парк. Граждански референдум, експертизи, контакти с политици - градинарите от Ойенхаузен редуват инициатива след инициатива. "Ако не се бяхме борили, багерите вече щяха да са тук", смята 63-годишният пенсионер Холгер Йост.

Предвид празната хазна на германската столица и растящия натиск на строителните предприемачи, "такива конфликти ще зачестят", опасява се Щефан Грундай, представител на федерацията на семейните градини БДГ.

Със своите 67 000 парцела Берлин е германският град, в който има най-много градини. Обаче "този брой изглежда ще намалява", предчувства Грундай. През 2010 г. една такава колония близо до луксозния булевард "Кудам" отстъпи пред жилищните сгради. Заради застаряването на населението в някои провинции в Германия трудно се намират градинари за обработване на парцелите, затова пък в столицата те се редят на опашка, дори години наред.

Градините се предоставят за неограничен срок и само 5,2 процента от тях годишно сменят наемателя си. След първоначалното изкупуване на наличните дървета и оборудване, една градина струва по около едно евро на ден, закръглява сметката Томас Вагнер от федерация БДГ. "Зеленината не е само за богатите", настоява той. Средната възраст на градинарите все още е 60 години, но намалява с идването на семейства, които искат градските им деца да са в контакт с природата.

Холгер Йост преди девет години е поискал да има градина с надеждата синът му да се заинтересува от отглеждането на зеленчуци. Детето е пораснало, но бащата все още цени своите 300 кв. м зеленина. Както и председателят на сдружението на местните жители от Ойенхаузен Албан Бекер, който хвали "големите възможности за отдих", които дават тези градини.

"Това е важно за цял Берлин" - създава жизнено пространство, както и възможност за оцеляване на червеношийки, зайци, лисици...и въздух за освежаване на града през лятото, настоява той.

В битката си за оцеляване работническите градини също трябва да положат усилие. Те трябва "да дадат положителен принос за цялото общество", смята Щефан Грундай, а също така да се освободят от натрапчивия образ на затворени пространства със строги правила, обитавани от вманиачени старци, които критикуват лехите на съседа.

В Ойенхаузен алеите са отворени за разходки на всички желаещи, както и ресторантът, и терасата, а различни табели посвещават посетителите в тайните на природата. Излишъците от отглежданите плодове и зеленчуци се поставят пред градините. Който иска, да си вземе.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

запознат

преди 8 години

Климата в Германия е прекрасен.Аз живея в Раьона на Хамбург зимата е много мека заради двете морета наблизо и река Елба.Почти не пада сняг и температурите са около нулата много рядко под нулата. Средна Германия Около Кьолн например климата е точно като в България а Южна Германия зимата е със много сняг а лятото доста горещо.

5

Берлин

преди 8 години

Уредени са им държавите, но с отвратителен климат.------------------------------------------------------------------------------Климатът в Берлин е същият като в София. Само дето въздухът е доста по-чист.

4

Анонимен

преди 8 години

Стъпаловидни сгради с градинки

fallback