Снимка: Reuters

Гръцките банки няма да отворят утре и ще останат затворени цяла седмица - до 6 юли, реши правителството в Атина след заседанието на Съвета по финансовата стабилност, съобщи електронното издание "Прото тема", цитирано от ТАСС и БТА.

За затварянето на банките съобщи и шефът на "Пиреус банк" Антимос Томопулос след заседанието.

Ще приемем всички необходими мерки, за да избегнем проблеми", посочи финансовият министър Янис Варуфакис след заседанието. По-късно тази вечер се очаква и заседание на правителството, на което ще бъде определен дневен лимит за теглене на суми от банкомати.

Още по темата

Затворена ще остане утре и атинската фондова борса, съобщи Ройтерс, цитирайки финансов източник от индустрията.

На излизане от заседанието на съвета журналистите запитаха Варуфакис дали ще бъдат наложени ограничения и мерки за контрол върху капиталовите потоци.

"Това е въпрос, който ще трябва да проработим тази нощ със съответните институции тук, в Гърция, и с Европейската централна банка във Франкфурт", отговори той.

Финансовият министър и гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас казаха, че ще има съобщения след късното заседание на правителството.

До тези драматични решения се стига, след като международните кредитори на Гърция отказаха да продължат срока на спасителното финансово споразумение, изтичащо на 30 юни.

Атина фактически прекъсна преговорите, като ги обвини, че искат да поставят Гърция на колене, и изненадващо обяви референдум на 5 юли, на който гръцкият народ трябва да се произнесе одобрява ли предложенията на кредиторите. Правителството на премиера Алексис Ципрас посъветва гърците да гласуват с "Не", което още повече ядоса кредиторите, и те отказаха да продължат преговорите дори само до референдума, както Ципрас поиска. Това изправи Гърция пред непосредствен фалит.

Пред банкоматите в Атина през целия днешен ден се извиваха дълги опашки за теглене на пари, а Гръцката централна банка заяви, че полага "огромни усилия" да зарежда машините. Ако обаче ЕЦБ във Франкфурт реши да прекрати спешното рефинансиране на ГЦБ, а оттам и на останалите гръцки банки, финансовият колапс ще избухне с пълна сила, посочват експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase