Полицаи се опитват да изправят обърната от протестиращите кола. Снимка: Reuters
fallback

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов заяви, че услугата UberPop трябва да бъде закрита. Той поиска и колите да бъдат конфискувани, ако бъдат заловени от полицията, че возят пътници, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението бе направено вчера след среща между Казньов и стачкуващи френски таксиметрови шофьори, протестиращи срещу услугата, която според тях ги лишава от препитание. Казньов заяви, че планира да се срещне с шефове на американската компания Uber за споделени пътувания, но е категоричен, че най-евтината й услуга UberPop трябва да бъде спряна.

Министърът съобщи, че при вчерашните протести на таксиметрови шофьори, недоволни от конкуренцията на нерегламентираните таксита, в цялата страна са били унищожени 70 автомобила, изпълняващи услугата, а 10 души са арестувани. Чрез UberPop собственици на частни коли се свързват с клиента чрез приложение по интернет, подбивайки цените на традиционните таксита.

Във Франция практикуването на услугата е незаконно от 1 януари и за нея е предвидено наказание до една година затвор и глоба от 15 000 евро, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Алекс

преди 8 години

Адаме на кой свят живееш бе човек? Законовата база и сега изостава драстично от нововъведенията. Uber е само частичка от нещата които не са урегулирани още. Понеже съмм ИТ в правната сфера, ми се налага да работя с невероятни недомислици за защита или пренос на данни към, от и вътре в ЕС. Да ти кажа глупостите с таксиджиите са нищо пред това съдебен спор да се решава въз основа на "има ли право съдията да погледне доказателства добити от държава, чиито закон не съвпада с този в страната на съда"

23

Анонимен

преди 8 години

Ако това ги лишава от препитание, да си намерят истинска работа.

22

упссссс

преди 8 години

"Бакшишите" са стресирани! Не могат да реализират огромни печалби!

fallback