Снимка: bgonair.bg

ЖП транспортът и фериборите на Ла Манша се върнаха към нормална работа, след като бяха спрени за часове от протестиращи френски служители на фериботната компания. Те са недоволни от плановете й да продаде два от трите си кораба на конкурентна датска фирма. Демонстрацията излезе извън контрол и бяха запалени огньове по релсите. Пристанището в Кале също беше блокирано, преди полицията да се намеси.

Френската полиция щурмува лагер на демонстрантите на магистралата А16. В операцията по разпръскването им бяха ранени двама души, които вече са настанени в болница.

Протестът на 400 служители започна с блокада на входа на тунела под Ла Манша. Те се опасяват, че когато техният работодател MyFerryLink продаде плавателните съдове – те ще останат без работа.

"Важно е да поддържаме положителният си имидж – нещо, което правехме 3 години. Наричаха ни алкохолици, мързеливци, но ние доказахме обратното с успешната си работа", заяви лидерът на протеста Ерик Веркурт.

Двата терминала на Евротунела вече работят без никакво забавяне. Фериборите на MyFerryLink и другата компания, която превозва пътници между Франция и Великоритания - P&O Ferries, също изпълняват редовни курсове.

Междувременно на пристанището Кале има около 3 хил. бежанци от Близкия Изток, които търсят начин да се придвижат до Острова. Хуманитарни работници алармират, че условията в лагeра са по-лоши от всякога.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase