Снимка: Reuters, архив
fallback

Франция осъди днес шпионажа, "неприемлив между съюзници", след разкрития в печата, че САЩ са подслушвали президента Франсоа Оланд и двамата му предшественици - Никола Саркози и Жак Ширак, предаде Франс прес.

"Това е неприемливо между съюзници", заяви говорителят на френското правителство Стефан льо Фол малко преди в Париж да започне спешно свикана от президента Оланд среща с основните министри, висшето армейско командване и шефовете на разузнавателните служби.

Oще по темата

Тримата последни президенти на Франция са били шпионирани от САЩ, разкри Уикилийкс", като информацията беше публикувани снощи от две френски издания - сайта "Медиапар" и всекидневника "Либерасион".

Президентът Оланд свика тази сутрин Съвета за отбрана, "за да се прецени естеството" на изнесените данни.

Белият дом отначало отказа да коментира информацията, но после увери, че САЩ не подслушват разговорите на Оланд.

"Не насочваме и няма да насочваме вниманието си към съобщителните линии на президента Оланд", заяви за АФП Нед Прайс, говорител на Съвета за национална сигурност, без да съобщи други подробности за евентуални операции в миналото, добавя агенцията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

BB

преди 8 години

Schpionaja v bG sapo4va no saschto namasche dopitvane do bG narod moje bi naroda ne iska USA takova Voeni schpionaji To v Franzia ima USA spioni ta v bG kakvo ostava no plevneliev ne moje SamDa reschava bG ne e negovata sobstvenist ili prokopiev Raikov schlionite da mu Kasali taka da deistva sad garba na bG narod

29

Атакист

преди 8 години

То е ясно, че е неприемливо. Въпроса е как ще реагирате на това или само това е реакцията ви-да кажете, че е неприемливо защото от САЩ може би не се сещат, че е неприемливо. И като се има предвид, че България е последната дупка на кавала ЕС, който не може да направи дори един смартфон за разлика от страни като Тайван.

28

wera

преди 8 години

14, германците например са с толкова промити мозъци и понеже още избиват комплекси заради Хитлер, изобщо и не си помислят да гонят някъде американците. Ние само си въобразяваме, че и другите в ЕС мислят за Америка като агресор. Тук я смятат за спасител, защото след Втората световна Америка помогна много на Германия да стане това, което е сега. А и Русия за тях си е естествен враг. Само ние къде се набутваме не разбирам. И честно, ако някой в Европа може да се опълчи на Америка, това е Франция.

fallback