Снимка: bgonair.bg
fallback

Контактната група за Украйна реши рязко да повиши мониторинга на фронтовата линия в Донбас. Външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция изразиха тревога, че мирното споразумение все още не се спазва напълно и призоваха за спешни действия за демилитаризиране на района на Широкино, където нарушенията са най-чести.

Заседанието на Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Павло Климкин и Лоран Фабюс продължи повече от 3 часа. Призивите след нея бяха еднопосочни – пълно придържане към минското споразумение и блокиране на всички опити за нов военен сценарий в Донбас.

"За съжаление има случаи на нарушаване на примирието. На лице е и неспазване на поетите ангажименти за изтегляне на тежкото въоражение. В този контекст трябва да се вземе спешно решение за демилитаризиране на Широкино, пълно прекратяване на огъня и бързо изтегляне не само на оръжията с калибър над 100мм, но и на тези с по-малък", коментира Сергей Лавров.

Срещата на контактната група дойде ден, след като украинската армия обвини сепаратистите, че са изпълнили артилерийски атаки с широк обсег по населени места отвъд фронтовата линия. Резултатът – един загинал и 12 ранени.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

те тези от ОССЕ нали наблюдаваха и в Ирак и Либия....разбра се от кой отбор играят,така че не им вярвам и дума

4

Анонимен

преди 8 години

напръскайте с отровен газ проруските талибани и нарушенията мигом ще секнат.

3

Боби

преди 8 години

Като са толкова миролюбиви да направят обща мониторингова група. Страните на конфликта няма да са включени. Изключваме РФ, САЩ, всички от НАТО и ЕС, Япония която се намеси със санкции и т.н.вземаме един от Африка, един Китаец и един от Малайзия заедно с един Украинец и един Опълченец.група точно за един джип. Разполагаме ги между двете страни и веднага ще лъсне кой нарушава примириетоДа ама на Хунтата от Киев това не им изнася. Никога няма да се съгласят. Киев го чака Фалит ако няма Война

fallback