Снимка: bgonair.bg
fallback

Бившият украински президент Виктор Янукович призна, че носи част от отговорността за кръвопролитията на Евромайдана. В интервю за Би Би Си той отрича да е нареждал на силите за сигурност да стрелят по демонстранти, но признава, че не е сторил необходимото да ги спре. Янукович не пропусна да благодари на руския държавен глава Владимир Путин, че със специалната акция по извеждането му от Украйна е спасил живота му.

В първото си интервю за западна медия след гражданската война в Украйна, Янукович каза, че е бил твърдо против използването на оръжия на Евромайдана, където в сблъсъци с органите на реда загинаха повече от 100 протестиращи.

"Органите на реда изпълняваха служебните си задължения спрямо закона. Той позволява употребата на оръжия", обясни Янукович. "Разбира се, заедно с други хора, и аз нося вина. Може би не сторих достатъчно, за да предотвратя кръвопролитията", допълни той.

Пред Би Би Си той нарича анексирането на Крим от страна на Русия – трагедия, която не би се случила, ако той не е бил отстранен. Янукович разкрива и подробности около отвеждането му в Русия.

"Президентът Путин взе решение за действие по препоръка на неговите спецслужби. Не се е консултирал с мен. Това беше негово право. Разбира се, аз съм благодарен за това че той даде тази заповед, която ми спаси живота.", разказа Янукович.

 Бившият украински президент смята, че Донбас трябва да остане в състава на Украйна. През ефира на английската медия той призова ЕС и САЩ за притиснат Киев да седне на масата за преговори със сепаратистите. Също така Янукович отрече обвиненията, че е присвоил милиони долари държавни пари, които държи в чуждестранни банки.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Пинокио

преди 8 години

"Янукович отрече обвиненията, че е присвоил милиони долари държавни пари, които държи в чуждестранни банки". Това е достатъчно, за да му "вярваме".

31

путлер капут

преди 8 години

върни парите мръсен крадецщо не идеш в донбас нали те обичат там що се криеш в рашистан ?

30

Анонимен

преди 8 години

Типично в стила на западната пропаганда пропускат част от интервюто където казва,че 90% от населението на Крим е било несъгласно с превратаджиите и на референдум е гласувало за присъединяване към Русия.Това не им изнася и го съкращават от интервюто.И още нещо не им изнася статусът на Крим.Той не е бил област а автономна република.Това хич не им изнася.Защото е имал свой парламент и правителство.

fallback