Снимка: Reuters
fallback

Дискусиите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и 18-те му колеги от еврозоната завършиха късно тази нощ и без пробив по въпроса за кризата със спасителния план за страната му, каза литовският президент Далия Грибаускайте, цитирана от ДПА.

"Срещата беше добра като процес, но не и като резултат", каза тя и добави, че "много важни са следващите 48 часа". Все още не усещаме, че гръцкото правителство наистина разбира какво . . . може да се случи, ако то не поеме тази отговорност - да вземе в свои ръце бъдещето на страната си, каза Грибаускайте.

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер бе по-оптимистичен. Той изрази увереност, че до края на седмицата ще се стигне до сделка с Гърция. Шефката на МВФ Кристин Лагард каза обаче, че новите предложения на Атина все още не са достатъчно ясни и конкретни и не съдържат всичко, което кредиторите са очаквали. Той заяви също така, че ЕК предлага на Гърция програма за подкрепа на инвестиции в размер на 35 милиарда евро до 2020 г.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е бил постигнат напредък, но още има много да се работи и изрази надежда, че споразумение може да бъде постигнато преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви снощи след срещата на високо равнище на еврозоната, че сега топката е "в полето на европейските власти", за да може тази седмица да се постигне споразумение и Гърция да не стигне до дефолт, предаде Франс прес.

На пресконференция в Брюксел Ципрас каза, че основният критерий на новите реформи, предложени от Атина на кредиторите й, е "социалната справедливост". "За пръв път тежестта няма да падне върху заплатите и пенсиите. Предпазваме пенсиите и заплатите, предпазваме средностатистическото семейство", каза той и изтъкна, че за първи път тежестта ще падне върху тези, които могат да я носят.

Гръцкият премиер каза, че новите предложения на Атина са били приети от кредиторите "като основа за преговори" и подчерта необходимостта от всеобхватно и жизнено решение, съпътствано от "голям пакет за растеж", съобщи ДПА.

Малко по-късно правителството на Гърция публикува списъка с най-новите си предложения към кредиторите, които настояват Атина да вземе мерки за бюджетни икономии, предаде ТАСС.

"Предложенията на правителството не са част от програмата му. Това е резултат от жестоки и трудни преговори, за да може новото споразумението да не повлияе на трудовите права на нашия народ и да даде перспектива за развитие на икономиката", се казва в съобщението.

Гръцките предложения гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2 процента съответно за 2015 и 2016 година. Въведени са поправки в размера на "данък солидарност", за да не се стоварва тежко бреме върху хората с ниски доходи и пенсионерите.

Според предложението на властите хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2 процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента. Данък добавена стойност ще е в размер на 6, 13 и 23 процента. За електричеството, водата и стоките от първа необходимост ставката ще е 13 процента, за книгите и лекарствата - 6 процента.

Атина не е приела исканията на кредиторите за премахване на данъчните облекчения за отделни територии, на субсидиите за мазута за отопление и на специалния данък върху дизела за фермерите. Вместо това гръцкото правителство предлага от 2016 г. да се увеличи данъчната ставка за юридически лица от 26 на 29 процента, да се създаде специален фонд в размер на 12 процента от приходите за бизнеса с печалба над 500 000 евро, да се увеличи данък "лукс" (автомобили с двигатели над 2,5 литра, басейни, самолети, яхти с дължина над 10 метра), да се въведе данък върху телевизионната реклама, да се въведе данък за електронните игри, да се намалят разходите за отбрана на 200 милиона евро.

В новите предложение се предвижда от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране (без ущърб за придобитите права). Към 2025 г. ще останат само няколко категории, които могат да претендират за ранно пенсиониране - работещите във вредни и тежки производства, майки на деца с ограничени възможности.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Mrs Farida Stephen

преди 8 години

Добър ден, аз съм регистриран частен кредитор пари. Ние даваме заеми за подпомагане на хората, фирмите, които имат нужда да се актуализира финансовото им състояние по целия свят, с много ниска годишна лихва от едва 2% в рамките на една година, до 30 години погасяване продължителност период до всяка точка на света. Ние даваме заеми в диапазона от 5000 евро до 100.0 милиона евро. Нашите заеми са добре осигурени, за максимална сигурност е наш приоритет. Интересува човек трябва да се свържете с нас

104

Справедлив

преди 8 години

Българска завист! Ние сме за оплакване и жалене! От каква позиция плюем Гърция искам да попитам? От позицията на най-гладните, най-бедните, най-завистливите, най-корумпираните, на най-големите чуждопоклонници и най-големите аутсайдери във всичко? Гърците винаги са били добре и ще бъдат! Прави им чест, че имат такъв силен министър-председател с куфат от козове! Западноевропейците клекнаха и се молят на Гърция. Още нещо дългът на Гърция не е гръцки, а дълг на френските и немските банки.

103

...

преди 8 години

до коментар 138: Ето заради такива като теб-плиткоумни същества, сме на това положение! Тези, които ни сринаха, наричаш приятели! Такива като теб, гласуват за Борисов, такива като теб, се радват че сме в НАТО, такива като теб, се радват, че сме в евросъюза и очакват с нетърпение да влезе евро валутата! Аман от глупци!

fallback