Снимка: Архив Reuters
fallback

 Ако бъдат запорирани руски активи в ЕС, Москва може да предприеме ответни мерки спрямо европейски компании. Това заяви в интервю за сп. "Форбс" Андрей Белоусов, помощник на руския президент, предаде ТАСС.

 
Франция и Белгия замразиха руски банкови сметки, съобщиха тези дни осведомителните агенции. Това стана по искане на бивши акционери на петролната компания ЮКОС, след като постоянният арбитражен съд в Хага осъди миналата година Москва да им плати обезщетение от 50 милиарда долара (37 млрд. евро). 
 
Съдът призна руската държава за виновна, че е унищожила по политически причини компанията, която бе собственост на олигарха и противник на Кремъл Михаил Ходорковски.
 
"Не изключвам, че ако тази кампания стигне твърде далеч (до запориране на руски активи, бел. на ТАСС) и съществено засегне интересите на Русия, ние - без да напускаме правовото поле, ще приложим адекватен отговор, който ще предизвика допълнително изтласкване на чуждестранни компании от руския пазар", каза Белоусов.
 
Помощникът на Владимир Путин изтъкна, че това ще е нежелателна мярка.
 
"Това ще е крайно нежелателно за нас, смятаме го за абсолютно контрапродуктивно, но с цел да защитим интересите на Русия си запазваме тази възможност. Засега не извършваме никакви предварителни действия от този род", подчерта Белоусов. 
 
Френски компании са отправили до руски държавни структури - техни контрагенти в Русия, молба да изчакат с плащания към тях, "защото се страхуват транзакциите им да не бъдат запорирани", отбеляза помощникът на руския лидер.
 
Засега обаче кампанията за поставяне под възбрана на руски активи в ЕС не е добила масов характер, уточни той.
 
"За момента по-скоро се демонстрират някакви действия. Съдебни пристави обикалят и правят опис на руско имущество - нещо силно нервиращо, най-вече за нашите френски колеги", каза Белоусов.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Боби

преди 9 години

До Шоп 188Колега една акция от тези компании да е на частен собственик, а това е факт и съда не може да блокира активите. Ето колко лесно и елегантно се тушира ЕС/САЩ поредната провокация.

94

Крим

преди 9 години

Всичко бързо утихна, господа! Белгия ще отключи всички руски сметки вече утре. Добра новина, нали? Моля ви, не пипай Русия, ако искаш добро за себе си! Наистина!

93

Анонимен

преди 9 години

194 ДО 160 PSЧАСТ ОТ РУСКИТЕ ЗЕМИ (ДН. БЕЛОРУСИЯ УКРАИНА )ВИЗАНТИЯ НАРИЧА МАЛАЯ РУСЬ ЩОТО ЕПАРХИИТЕ ТАМ 6 БР СА БИЛИ ПОД НАДЗОРА НА ВИЗАНТИЯ А ДРУГТЕ 19 НА ВЕЛИКАТА РУСЬ ПОД ЕПАРХИЯ НА КИЕВСКИ МИТРОПОЛИТ. И ТОВА Е ОТ 1334Г. ПРЕЗ 17 ВЕК РУСКИ ДЪРЖАВНИЦ ВЪЗПРИЕМАТ ТОЗИ ТЕРМИН И НАРИЧАТ ГИ МАЛОРУСИЯ . ЛИТОВСКИ СЪЩО ПОСЛЕ СА ВЛИЗАЛИ В МАЛОРУСИЯ. ТОВА Е САМО БИЛ ТЕРМИН НА ВИЗАНТИЯ ОПРЕДЕЛЯЩ ЗАПАДНАТА ЧАСТ НА РУСИЯ С ВОЛОГОДСКО ГАЛИЦКО (ПОРУЧИК ГАЛИЦИН) И ДР. РУСКИ КНЯЖЕСТВА С КНЯЗЕ НО 1 ЦАР ВСЕЯ РУ

fallback