Снимка: Reuters, архив

Плановете на Русия да попълни ядрения си арсенал с нови ракети, способни да носят ядрени заряди, не подхождат на една отговорна ядрена сила, каза днес главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, предаде Ройтерс.

Преди два дни руският президент Владимир Путин съобщи, че тази година Русия ще увеличи ядрения си арсенал с повече от 40 нови междуконтинентални балистични ракети, способни да преодоляват и най-съвършените системи за противоракетна отбрана.

Още по темата

"Това не е поведение на отговорна ядрена държава", каза за Ройтерс генерал Брийдлав, помолен да коментира изявлението на Путин.

"Реторика, която засилва напрежението в ядрената сфера, не е пример за отговорно поведение и ние искаме и призоваваме тези (ядрени) държави да имат по-отговорно поведение точно към този вид оръжия", каза генерал Брийдлав.

Той е в Западна Полша, където днес на полигоните в Жаган и Швентошув започва поредната фаза от ученията "Ноубъл джъмп" на новите сили за много бързо реагиране на НАТО. Ученията ще наблюдават генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министри на отбраната от страните, чиито войски участват в маневрите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase