Снимка: bgonair.bg
fallback

Съединените щати са изхарчили 2,7 милиарда долара във военната си кампания срещу джихадистката групировка Ислямска държава в Ирак и Сирия. В същото време стана ясно, че Пентагонът смята да създаде нови бази в страни-съюзници на Вашингтон в Близкия Изток.

По данни на Пентагона дневните разходи на американската армия се равняват на 9 милиона долара. Две трети от сумата са били изхарчени за действията на авиацията – бойни, разузнавателни и други полети.

За специални операции от август миналата година, когато е започнала кампанията, са били отделени 200 милиона долара.

На този фон стана ясно, че Вашингтон обмисля да изгради нови военни бази в Близкия Изток, които да спомогнат в борбата срещу терористичните групировки.

Военните стратези активно изследват възможни региони за това, добави говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън. Ако такъв план бъде одобрен, то базите ще се нуждаят от допълнително стотици войници.

Пентагонът вече обяви, че праща нови 400 военни инструктори в иракската провинция Анбар, за да подпомагат на иракската армия. Горната камара в американския сенат пък одобри бюджета за отбрана да бъде увеличен на 579 милиарда долара.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

istinata

преди 8 години

I na koi duljat trilioni?na tiah samite.vsichko e igra za da funkzionira niakak si toia sviat

31

Анонимен

преди 8 години

2млрд за финансирането на ИД и 1млрд за "битката" срещу ИД. И това са само официални данни. Реалните са х10.

30

Реално

преди 8 години

З милиарда реално са нищо,имайки предвид мащаба на прблема.Във първата война срещу Ирак-точно за месец,САЩ похарчи 11 милиарда долара.....За преврата в Киев-5 милиарда долара,по думие на Виктория Нуланд....Във Афганистан в операцият "Тора-Бора" за седмица 2.6 милиарда долара....Реално,такова инфо което ни предоставят е прах в очите ни-лъжат ни....Има два варианта--или САЩ немогат да си позволят да отделят повече средства...или не искат-----но и в двата случая лъжат обществеността......

fallback