Владимир Путин. Снимка: Reuters
fallback

Русия и Италия са най-важни партньори, които уважават взаимно своите интереси, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

На церемонията по случай откриването на Деня на Русия на Световното изложение в Милано Путин отбеляза, че двете страни ги "свързват най-близки отношения". "Историята на търговските, хуманитарните и културните контакти датира от повече от пет века", припомни той.

Путин подчерта, че "сега Италия е нашият най-важен търговски партньор в Европа, голям инвеститор в руската икономика, ние взаимодействаме на международната сцена, стараем се да взимаме предвид и да уважаваме взаимно своите интереси".

Русия бе една от първите държави, подкрепили италианската кандидатура за домакинството на Експо 2015, отбеляза той.

Италианският премиер Матео Ренци заяви на свой ред, че Рим и Москва остават заедно при решаването на глобалните проблеми дори при сегашната сложна международна обстановка, предаде ТАСС.

"Русия и Италия са на една страна пред лицето на глобални предизвикателства, включително ядрената заплаха", отбеляза Ренци. Той изрази увереност, че "традиционно силните исторически отношения, в голяма степен основани на културните връзки, ще станат база за едно по-нататъшно укрепване на (нашето) партньорство".

След Милано Путин ще посети Ватикана, където ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск.

Броени часове преди това Съединените щати призоваха Римокатолическата църква да разкритикува по-твърдо намесата на Русия в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

"Изглежда, че Русия подкрепя бунтовниците и че има руски войници в Украйна", каза посланикът на САЩ към Светия престол Кен Хакет. Той заяви, че вижда в аудиенцията на Путин при Франциск "възможност Светият отец да изрази безпокойства в частен разговор".

"Несъмнено на папата са му казали какво се случва в Източна Украйна", допълни Хакет.

През февруари Франциск определи конфликта в Украйна като "война между християни" и не разкритикува никоя от страните. Руската православна църква приветства неговия подход като балансиран.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

взгляд

преди 8 години

очаквано и логично поредна крачка на русия към европа със мир но това нее същият папа йоан които беше пудел на реигън сега става дума за истинско християнство и взаимоизгодно сътрудничество знакова визита на руският президент

59

До Емил

преди 8 години

Верно ли Иво инджето е русофил- ти не си в час. Човека е пребоядисан доносник, който сега се кланя на Америка за България, за да си вземе 30 цента.

58

Анонимен

преди 8 години

Един малък щрих към новината. Путин не е отишъл по покана на италианското правителство, а е отишъл да открие руската сергия на Изложението. Само че дуракът вместо да си рекламира матрьошките и балалайките, вкарва елементи на международна политика, за да маркира присъствие.

fallback