Снимка: bgonair.bg
fallback

Американските специални служби са получили достъп до информация за вътрешната структура и финансовите операции на екстремистката групировка "Ислямска държава". Разшифровани са 7 терабайта данни за нейните лидери и секретните цели на терористичната групировка, пише Ню Йорк Таймс.

Oще по темата

Информацията е получена след анализ на документи, лаптопи и други електронни носители, попаднали в ръцете на американските спецчасти при операция в източна Сирия миналия месец. Получените данни са помогнали да бъдат нанесени прецизни въздушни удари по позиции на ислямистите, в резултат на което е ликвидиран един от командирите на терористите, Абу Хамид.

Според анализираната информация лидерът на ИД Абу Бакр ал-Багдади преднамерено не използва електронна апаратура. "Халифът" е приемал своите "емири", само след като се е уверявал, че никой от тях не влиза при него с телефон или друго електронно устройство.

Анализът показва още, че съпругите на висшите командири в Ислямска държава играят все по-голяма роля във функционирането на организацията. За да не бъдат прихванати съобщения между джихадистите от електронното разузнаване, съпругите на емирите си предават устно съобщения една на друга и така информацията достига до техните мъже.

Междувременно Австралия предупреди, че "Ислямска държава" се опитва да създаде "мръсна бомба". Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишоп поясни, че става дума за създаване на радиоактивно оръжие в Сирия и Ирак.

По думите на дипломата в контролираните от ИД градове на Ирак и Сирия екстремистите събират от медицинските учреждения и научните центрове радиоактивни материали.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Ala_Bala

преди 8 години

Добре я знаят, нали те са ги създали.

17

Анонимен

преди 8 години

Така ли унищожиха Ирак и Либия? Много бързо ги разбиха и смениха властта, подарявайки я на ИД. Сега ИД се бори срещу Асад и интересите на Русия с Сирия, затова много са много внимателни да не ги ударят много. Фалшива война, ментета.

16

Анонимен

преди 8 години

Помогнали с точните удари да не ударят точно рожбичката на ЕС и САЩ - ИД.

fallback