Снимка: архив Reuters

Първите европейски игри започват в азербайджанската столица Баку на 12-ти юни. Над 6000 спортисти от близо 50 държави ще участват в надпреварата.

Но Кадижа Исмаилова, най-известният разследващ журналист в страната, едва ли ще присъства, отбелязва сп. “Нюзуик”. Преди няколко дни Исмаилова, която е кореспондент на радио “Свободна Европа” / радио “Свобода”, отпразнува 39-ия си рожден ден в затвора.

Години наред Исмаилова е обект на тормоз, унижение и кампании за очерняне, след като разкрива подробности за закононарушения в бизнеса на управляващия елит в страната. Това включва и разпространяване на нейна неприлична снимка в интернет.

Исмаилова обаче не се поддава на провокациите и продължава да работи, докато не бива арестувана на 5-ти декември в края на миналата година по обвинение, че е подтиквала към самоубийство свой бивш колега.

Три седмици по-късно полицията нахлува в офиса й в Баку. Бюрото й е щателно претърсено, конфискувани са документи, за часове са задържани нейни сътрудници. Обвинителят на Исмаилова оттегля иска си, но прокуратурата не спира дотук – злоупотреби, укриване на данъци и ръководене на незаконен бизнес са новите обвинения. Ако бъде призната за виновна, журналистката може да получи до 12 години затвор.

“Тези обвинения са абсурдни. Управляващият режим иска да я държи в затвора, колкото се може по-дълго”, споделя пред “Нюзуик” бившият шеф на азербайджанския отдел на радио “Свободна Европа” / радио “Свобода” Кенан Алиев. “Но Кадижа е силна, тя е борец. Няма режим, който да успее да прекърши нейния дух”, допълва Алиев.

Наскоро Исмаилова получи международна награда за журналистика, а случаят й привлича все повече внимание по света. Но истината е, че тя е само една от многото азербайджански репортери, блогъри и защитници на човешките права, които са изправени пред криминални обвинения.

“Репортери без граници” нарежда Азербайджан на 162-ро място от общо 180 държави по отношение свободата на словото. Международният комитет за защита на журналистите поставя европейската страна на 5-та позиция по цензура в света, пред държави като Иран, Китай и Куба.

Властите в Азербайджан са силно мотивирани да използват Европейските игри, за да популяризират имиджа на страната. Игрите са подкрепени от Европейския олимпийски комитет, а сред спонсорите на проявата личат компании като “Тисо”, “Кола-кола” и “МакДоналдс”. Рекламната кампания е силно агресивна и клипове за форума могат да се видят по най-големите световни медии.

Случващото се във ФИФА обаче засега измества фокуса, но за правозащитниците е време за конкретни действия срещу репресиите в Азербайджан. “Отвъд бляскавия облик, който виждаме в рекламите, ситуацията в страната никога не е била по-зле”, твърди Ребека Винсънт, координатор на кампанията “Спорт за права”.

“Кадижа е заложник на тези игри и властта не иска тя да е на свобода по време на форума. Почти всеки, който публично е критикувал управляващата класа е избягъл в чужбина, лежи в затвора или е принуден да замълчи”, посочва Винсънт.

Президентът Илхам Алиев управлява с желязна ръка и засилва репресиите, което не остава незабелязано в Европа и Съединените щати. През април 45 американски бивши политически фигури, експерти и активисти писаха до държавния секретар Джон Кери, отбелязвайки нещо наистина фрапиращо – в Азербайджан има 2 пъти повече политически затворници, отколкото в Русия и Беларус взети заедно.

Беше отправен призив за забрани за пътуване и замразяване на авоари на висшестоящи правителствени лица. В декларацията до Кери пише: “Правителството на Азербайджан не може да е уважаван член на международната общност и в същото време репресивен, авторитарен апарат. Властимащите трябва да изберат”.

Защитниците на Азербайджан изтъкват, че страната е като оазис на стабилност в един все по-размирен регион и освен това е надежден съюзник на Запада. Мюсюлманската, богата на петрол държава стои далеч от екстремизма и има силни връзки с Израел. Освен това е твърд поддръжник на борбата срещу ислямския тероризъм.

И всичко това до голяма степен гарантира стабилност на управлението на Алиев. Но вече се появяват знаци, че нещо не е напълно наред. Държавният глава не присъства на срещата на ЕС в Рига в края на май, оправдавайки отсъствието си с ангажименти по организиране на игрите в Баку.

А от затвора Кадижа Исмаилова е несломима: “Да, трябва да платя цена, но си струва. Трябва да изградим нова реалност, където истината ще е норма на живот. Където да казваш истината няма да изисква извънредна смелост”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase