Снимка: архив, Reuters
fallback

Джихадист от групировката Ислямска държава си направи селфи, качи го в интернет и така предизвика собствената си смърт, както и смъртта на останалите бойци от джихадистка база в Сирия, пише в. "Кориере дела сера", като се позовава на американския генерал Хоук Карлайл.

Джихадистът, който си направил селфито, качил снимката в същата мрежа, която ИД използвала за вербуване на нови попълнения. Кадрите били засечени от отдел на американското военно разузнаване в град Хъблърт в щата Флорида.

След 22 часа американските разузнавачи локализирали откъде е качена снимката и установили, че селфито е направено в база на ИД в Сирия. Тя била унищожена с три американски ракети.

Американският генерал Карлайл не навлезе в подробности нито за начина, по който американското военно разузнаване е локализирало базата, нито къде се е намирала тя и колко джихадисти са убити при удара.

Не за първи път джихадист прави подобна грешка. В последните месеци новозеландец, присъединил се към ИД под името Абу Абдул Рахман, 45 пъти качил в Туитър съобщения за дейността си в Сирия, но забравил да дезактивира приложението, чрез което се определя местоположението на телефона, от който пращал туитовете. Американска разузнавателна група засякла къде се намира и качила координатите му в мрежата. Не се уточнява каква е била съдбата на Абу Абдул Рахман, но това показва, че ИД е уязвима през интернет.

Неслучайно групировката през февруари публикува указ, с който забранява на членовете си да използват айфоните на Епъл, за да избегнат проблемите, свързани с геолокализацията на тези устройства.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

до Пешо 25

преди 8 години

"може ли пък т.нар. Запад без ресурсите купувани от Русия?"Естествено!Пазарът е свободен, можеш да си купиш всякакви ресурси отвсякъде, даже цените падат.Само част от Източна Европа е зависима, щото няма тръби и пари за алтернатива, но тази зависимост намалява с всеки ден.Влизаме в постиндустриалния век - пари се правят с акъл, не с камъни, въглища и пр. Горко на руснаците, чака ги тежка агония и най-вероятно разпад (те затова имат такава страхова психоза от майдан, знаеш... )

23

dsdsa

преди 8 години

Какъв *** само.... :D

22

Нермин

преди 8 години

Да бе неим знаят базите това са от един отбор кои им купува петрола А кой им продава оръжие нямат религия влечат ги само парите и власта

fallback