Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко заяви днес, че опасността Русия да изпрати войски в източната част на страната е по-голяма от всякога, предаде ДПА.

"Няма оправдание за продължаващите нарушения на споразумението за прекратяване на огъня, което означава, че степента на заплаха от руска инвазия е безпрецедентно висока", заяви Порошенко на пресконференция, отбелязваща първата му година на поста.

Тази седмица Източна Украйна стана арена на най-тежките боеве между армияти и проруските сепаратисти от подписването на споразумението за прекратяване на огъня през февруари.

Още по темата
Доклад на независимата мисия за наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от вчера предположи, че бунтовниците са извършили атака срещу контролирания от правителството град Мариинка, където са се водили интензивни сражения.

Според Порошенко нападението с участието на от 500 до 1000 сепаратисти е опит за ескалация на конфликта.

"Сега Украйна трябва да държи над 50 000 свои военнослужещи в конфликтната зована. За тази цел производителите на оръжие работят на три смени", заяви Порошенко.

Вчера украинският президент каза, че в страната има 9000 руски войници. Днес той добави, че поне един руски гражданин е бил заловен при боевете тази седмица. Русия категорично отрича, че в Украйна има войници от нейната редовна армия. Според Москва всички руснаци, които може би се бият в конфликта, са доброволци от милиции. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта днес, че в зоната на конфликта може да има граждани на всяка страна, "но няма въоръжени сили на Руската федерация".

По-рано тази седмица украинският парламент одобри закон, разрешаващ достъпа на миротворци на ООН в конфликтната зона.

Днес президентът Порошенко заяви, че световната организация сериозно обмисля предложението. Порошенко каза също, че ще говори с президента на САЩ Барак Обама и с германската канцлерка Ангела Меркел, за да координират позициите си преди срещата на Г-7, започваща в неделя. Русия беше на практика изхвърлена от организацията миналата година, когато отношенията й със Запада се влошиха до едно от най-ниските си равнища.

Порошенко заяви, визирайки Г-7, че е "100 процента удовлетворен от силните позиции на нашите надеждни стратегически партньори".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase