Снимка: bgonair.bg

Незабавен край на насилието в Донбас – за това призова германският външен министър Франк-Валтер Щайнмаер. Той обеща максимално бързо да потърси контакт с Русия и да поиска Москва да упражни влиянието си върху сепаратистите и да ги принуди да спрат огъня. В това време Украйна призова Съветът за сигурност на ООН да реагира незабавно на събитията в Мариинка.

Щайнмайер проведе среща с украинския си колега Павло Климкин в Берлин. След нея германският първи дипломат изрази притесненията си от нова ескалация на конфликта и подкрепи призива на френското външно министерство за безусловно спазване на примирието.

"Спешно трябва да си върнем контрола на ситуацията", изтъкна Щайнмаер. "Трябва да предотвратим връщането на старата ескалация и да гарантираме, че мирният процес, иницииран в Минск няма да дерайлира. Затова очакваме всички страни, особено сепаратистите, които са отговорни за последните сблъсъци, да се върнат към примирието".

Според украинския външен министър Павло Климкин ако Русия продължава да дестабилизира ситуацията, Г7 ще трябва да изпрати важно съобщение, което може би не трябва да изключва нови санкции срещу Русия.

От своя страна Щайнмаер заяви, че в дългосрочен план Г7 няма интерес да изолира Русия.

"Нуждаем се от Москва като конструктивен партньор в решаването на много други конфликти, особено в Близкия изток“, посочи германският външен министър.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase