Снимка: архив, Reuters
fallback

В Северна Полша започнаха ученията "BALTOPS-15", съобщи министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

До 8 юни в пристанището Гдиня на Балтийско море ще акостират над 40 кораба от 15 държави. В ученията ще участват 5 хиляди военни от 17 страни - Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Холандия, Канада, Литва, Латвия, Германия, Норвегия, Полша, Швеция, Турция, Великобритания и САЩ.

"Целта на ученията е провеждане на обединена международна морска и сухопътна операция в района на Балтийско море с използването на силите и средствата на ВМС, ВВС и сухопътните войски на НАТО и страните партньори в рамките на член 5 от Вашингтонския договор", информира полското министерство на отбраната.

Тези учения потвърждават ролята на военноморските сили в международната система за сигурност и създаване на атмосфера за безопасно развитие на икономиката, отбелязва министерството.

Заедно с маневрите "Noble Jump" /"Благороден скок"/ и "Saber Strike" /"Саблен удар"/ те създават групата "Allied Shield" /"Съюзнически щит"/, която демонстрира, че членовете на НАТО са обединени в реализацията на колективната отбрана, се казва още в комюникето на полското министерство на отбраната.

Ученията "BALTOPS" се организират във водите на Балтийско море от 1972 година, припомня агенцията. Първоначално в тях участваха само натовски страни. От 1993 г. на тях са канени други държави, включително Полша, която стана член на алианса през 1999 г., а тази година е приемаща страна. За първи път от дълго време "BALTOPS" се провеждат без участието на Русия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

руската мечка и китайския дракон ще смачкат тия жалки *** плъхое

16

Блокиран в Дневник

преди 8 години

До АнонименХайде сега цял ден ще се въртим в кръг.Нали споменах за военния конфликт между Гърция и Турция?Пробойни има между всички коалиционни партньори, не ме карай да ти изброявам пробойните в западния сектор.

15

Блокиран в Дневник

преди 8 години

Бе те СССР и Райха правеха общи работи с/у Запада,а видя как се хванаха за гушите през ВСВАха, разбирамзначи коалиционните партньори Франция, Англия, Германия, Полша и Турция също могат да се хванат за гушите в подходяща ситуация?Както Гърция и Турция едно време, нали правилно те разбрах?

fallback