Снимка: архив, Reuters
fallback

Основното послание в ответните мерки на Москва срещу евросанкциите е да покаже на Брюксел, че Русия не се кани да остане в положението на "наказан ученик". Това заявява Надежда Арбатова, политолог от Руската академия на науките, пред "Комерсант". Експертът коментира т. нар. черен списък на руските власти, включващ 89 европейци, на които е забранено влизането в Русия.

Външният министър Сергей Лавров обясни въз основа на какви критерии е разработен той - по думите му Москва е наложила забраната на официални лица от ЕС, "подкрепяли най-активно държавния преврат" в Украйна.

Oще по темата

Обяснението обаче не задоволи ЕС - властите на редица страни членки привикаха руските посланици, а европейското външно министерство нарече черния списък "произволен и необоснован", пише вестникът.

Според източник на изданието в руското министерство на външните работи номинациите за включване в списъка са дошли от посолствата на Русия в страни от ЕС. Най-голямата група сред общо 89-те лица се състои от днешни и бивши членове на Европейския парламент - 28 души, представители на 5 фракции от общо седемте в Европарламента. Най-много - 12 души, са бивши и сегашни депутати от Европейската народна партия – най-голямата сега група в Европарламента и най-критично настроената спрямо Русия, изтъква всекидневникът.

Повечето евродепутати от списъка според него не се огорчили от факта, че са попаднали в него. Навремето мнозина руски депутати и сенатори реагираха по същия начин на черните списъци на САЩ и ЕС - твърдяха, че все едно не са се канели да заминават на Запад и се гордеят с наложените санкции, напомня изданието.

"Комерсант" пише за мнозина политици от черния списък на Москва, но отбелязва, че далеч не всички те имат отношение към Украйна. Един от най-известните - бившият лидер на британските либерални демократи и бивш вицепремиер Ник Клег, явно е наказан заради искането си Русия да бъде лишена от домакинството на световното първенство по футбол през 2016 г. Друг британски депутат - Робърт Уолтър, пък настоя делегацията на Русия да бъде лишена от право на глас в ПАСЕ, дава пример руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

цирк

преди 8 години

***, световното по футбол е през 2018 г. а не през 2016 г.

101

Боби

преди 8 години

До Анонимен 155Определено съм съгласен изцяло с мнението ти за САП. 2000% Само че програмиране на ниско ниво е много трудно да се разбере от икономистите и за това ако напусне програмиста на даден модул понякога е по-добре да понеш програмирането от нула. Заради това и по-сериозните системи като аксапта и САП имат собствени "Езици" за програмиране. Бизнес ориентирани ...

100

Боби

преди 8 години

До Анонимен 153Колега, По принцип системи като САП, Макономи, Аксапта и прочие имат десетки модули, повечето от тях могат да се препрограмират и те за това и са създадени. Но всичките тези системи имат един ОСНОВЕН МОДУЛ без който не може. Логико-Математическата част или на компютърен език преведени икономическите тремини като Приход, Разход, Кредит и прочие са програмирани там. Този модул не можеш да го пипнеш и да искаш. Това имам пред вид, че е едно и също навсякъде по света.

fallback