Снимка: архив, Reuters
fallback

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изказа остро по адрес на кредиторите на Атина, като заяви, че исканите от тях реформи са "абсурдни" и само задържат прогреса на преговорите, целта на които е да бъде сключена сделка, която да предотврати фалита на страната, съобщава AFP, цитиран от "Фокус".

Острото изказване на Ципрас е свързано с неочакваното присъединяване на директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президента на Европейската централна банка Марио Драги към лидерите на Франция и Германия, и председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които обсъждат кризата с гръцкия дълг в Берлин.

"Невъзможността да се стигне до споразумение досега не е заради предполагаемата неотстъпчива, безкомпромисна или неразбираема позиция на гръцката страна. Тя е поради настояването на определени институционални актьори да се подчиним на абсурдни предложения, както и демонстрираното от тях пълно пренебрежение към демократичния избор на гърците", заяви Ципрас.

Гърция се опитва да убеди своите кредитори – Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ – да й отпуснат 7,2 милиарда евро спешна помощ, за да се спаси от фалит. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 8 години

Аз пък мисля, че ще им дадат компромис. Мъркел няма да позволи на Гърция да излезе от еврозоната каквото и да си мислят обикновените германци. Ще стане прецедент, който искат да избегнат.

35

Дженъри

преди 8 години

Някой трябва да го гръмне тоя!!!

34

морски

преди 8 години

Евала им на гърците.Браво!То и изискванията към България за влизане в ЕС бяха абсурдни,но нямаше кой да им го каже.

fallback