Снимка: Reuters, архив
fallback

Многохиляден професионален сборен хор ще се представи на Червения площад в Москва днес, в Деня на славянската писменост и култура, предаде ТАСС. Негово Светейшество Кирил - патриархът на Москва и цяла Русия ще оглави тържеството, оповести информационният отдел на Руската православна църква, цитиран от ТАСС.

"В Русия тази година празникът придобива необичайни глобални мащаби - поясниха от отдела. - Това ще бъде широкомащабна инициатива, представена като единен празничен концерт на цяла Русия. Главното действащо лице в празничния концерт ще бъде многохиляден професионален сборен хор."

По обед едновременно в много градове в Русия ще се състоят концерти с пряко включване от Червения площад. Преди началото на концерта в столицата патриарх Кирил ще ще оглави богослужението в храма "Христос Спасителя". По същото време на Славянския площад пред паметника на светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската азбука, посланици от всички славянски страни в Русия ще положат цветя.

В празничния концерт на Червения площад ще участват водещи руски академични и народни хорови колективи - две хиляди души, както и Централният военен оркестър на министерството на отбраната на Русия, хорът на московския Сретенски манастир, водещи солисти на известни музикални театри на страната, популярни естрадни и кино артисти. По думите на организаторите ще прозвучат песни, добре известни на руснаците, които всеки може да запее.

Няма да липсват и произведения, свързани с важни юбилейни дати за Русия тази година. На живота на княз Владимир /тази година се отбелязват 1000 години от кончината му/ е посветена миниатюра, създадена по музика на Георгий Свиридов, който тази година щеше да навърши 100 години.

Чайковски, чиято 175-а годишнина от рождението отбелязват в Русия, е написал уникално произведение, посветено на светите братя Кирил и Методий - химн в тяхна чест. Още една паметна дата, 110-годишнината от рождението на писателя Михаил Шолохов, роден на 24 май, ще бъде отбелязана днес. На тържествения концерт ще звучи неговото "Слово за родината". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

До Анонимен Одисей 1

преди 8 години

Панславизмът е течение на руски интелектуалци през 19-ти век и няма нищо общо с имперската политика на Русия. До голяма степен именно те са били в основата на започвенето на Освободителната война 1877-1878. На Александър II тази война не му е била нужна или поне в този момент, когато армията не е била превъоръжена, отношенията с Австро-Унгария не са били най-добрите и една война с две империи можела да се обърне в крах, да не забравяме и коварния Албион! Империя България е била САМО при Симеон В

67

Анонимен

преди 8 години

Даже на празника се ръфаме като ***! Празникът за нас е в това - да мразим, обиждаме, псуваме, плюем! Руснаците празнуват Светите Братя Равноапостали Кирил и Методий. Чудесно! Прекрасно! Някога великият руски писател, съвеста на човечеството, всепризнатият гений Достоевски беше писал за такива като нас, че "един ден освободените от нас ще се обърнат срещу нас!" /цит.по памет/.Колко е бил прав! Срам ме е от лаещите тук срещу Освободителите. Колкото до това, че ние сме ги покръстили, смешно!

66

преди 30 години

преди 8 години

Преди време руснаците учеха покорените азиатски народи, че кирилицата е дело на ленин !Просто и удобно...

fallback