Владимир Путин. Снимка: Reuters
fallback

Руският език беше определен от руския премиер Дмитрий Медведев като "изключително важна държавна задача". Същата мисъл изказа и президентът Владимир Путин на специално заседание, заявявайки, че именно от руския език зависи единството на страната.

За изпълнението на тази задача бяха отделени близо 7 милиарда рубли, които ще бъдат използвани за образованието в страната и за "разширяване на пространството на руския език" зад граница.

Руският вестник "Комерсант" пише по този повод, че след сериозното влошаване на външнополитическата обстановка руските власти са започнали да гледат на образованието като на "инструмент на меката сила за постигане на руските интереси".

Правителството заяви, че зад граница ще бъдат създадени центрове за колективен достъп до руските образователни, информационни и социокултурни ресурси. То обеща да поддържа руските училища в страните от ОНД и други чужди държави чрез осигуряване на учебници, пособия, научно-популярни книги и списания. До 2020 г. руските власти ще очакват също разширяване на присъствието на руския език в интернет, както и повишаване на неговата популярност и престиж.

"Ведомости" отбелязва, че руският език и литература след историята се превръщат в предмети, приковаващи политическото внимание. На вчерашното съвещание при президента, посветено на руския език, участниците повтаряха колко е важно развитието на националните езици, но откроиха "важната роля на руския език в укрепването на държавността", посочва изданието.

"Ведомости" цитира мнението на един от президентските съветници, че езикът и културата са "меки инструменти на силата и натиска", а също базов елемент за единството на нацията.

Политологът Михаил Виноградов коментира пред вестника, че въпросът за значението и развитието на руския език е "меко, политически коректно обръщане на на властите към темата за национализма и патриотизма". Той припомня, че тази тема вече бе използвана по време на конфликта с Украйна: необходимостта от признаване на руския език като втори официален бе една от причините за въвличането на Русия в кризата.

"Независимая газета" се спира на отправените от Владимир Путин упреци към медиите и интернет за неграмотност и призивите му да се спазва баланс при използването на чуждици. Вестникът цитира и изявлението на директора на института по руски език Александър Молдован, който обърнал внимание на заседанието върху още един проблем - проникването на просторечието и жаргона на престъпните среди в публичното пространство.

Първият вицепрезидент на Центъра за политически технологии Алексей Макарин коментира пред "Независимая газета", че за властите въпросът за езика е изключително важен, защото руският език е онази спойка, която е нужна в период на криза.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

нема такъв дебил

преди 8 години

като горд Българин. направо ме е срам че ми се пишеш сънародник! неграмотен и агресивен анонимник. Руснаците прекрасно знаят кой е написал азбуката на която пишем ние и те също. мисля си, че обаче ти не знаеш, кой я е написал. Българите не са измислили азбуката на която такива като теб се упражняват в спамене, земи прочети букварите от 6 клас ако можеш! А приказките ти за измислен етнос са смешни и жалки глупости!

48

кой

преди 8 години

Като сте толкова неграмотни и Ви липсва дори начално обрзование,не пишете и не философствайте, защото се излагате. Руският език е велик език, на който са писали едни от най световно известните писатели и поети. Но от къде ли да знаете, като повтаряте като папагали само това, което чуете от амриканската пропаганда.горд Българин - смешен си

47

Бари

преди 8 години

ние им дадохме писменост, ние ги покръстихме ,което те руснаците не признават. Русия започва от киевското княжество

fallback