Снимка: Reuters

Европа обяви война на трафикантите на мигранти през Средиземно море, обяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, който се срещна във Варшава с ръководството на Фронтекс - агенцията на ЕС за охрана на границите на съюза, предаде ДПА.

По думите на Аврамопулос до края на този месец ЕК ще изработи план за действие по миграцията, който ще включва конфискуване и унищожаване на плавателните съдове на  трафикантите.

"Нито един човек не трябва да бъде оставян да се удави в морето и нито една страна не бива да бъде оставяна сама да поема отговорността вместо цяла Европа", каза комисарят днес, когато се отбелязва Европейският ден на граничната охрана. Аврамопулос отбеляза още, че някои страни са под голям миграционен натиск, а други – не, и затова натискът трябва да бъде поделен.

В понеделник министрите на външните работи и на отбраната от ЕС решиха да бъде създадена военноморска мисия срещу трафикантите на хора през Средиземно море. Мисията трябва да получи мандат от Съвета за сигурност на ООН, за да може да започне да действа в началото на юни, както решиха министрите от ЕС, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase