Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

НАТО приветства усилията на ЕС за разбиване на престъпните канали за трафик на хора в Средиземноморието и е в готовност да окаже съдействие, ако получи подобно искане. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при пристигането си за участие в днешното съвместно заседание на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС.

Приветствам готовността на ЕС за по-ясен отговор на кризата в Средиземноморието, досега няма искане за по-конкретен принос от НАТО, поясни Столтенберг. Преди седмица той заяви, че НАТО няма роля в планирането на военноморска операция в Средиземно море.

Столтенберг днес допусна, че сред мигрантите, навлизащи в ЕС, може да има терористи, които се опитват да се смесят с бежанците. "Затова е важно да имаме отговор на тези заплахи, НАТО се бори с основата на проблема, като се старае да помогне на правителствата да стабилизират държавите си", посочи генералният секретар.

Той определи корабокрушенията с мигранти в Средиземно море като човешка трагедия. "Хората измират в опит да пресекат Средиземно море, ЕС трябва да действа. Става дума за опазване на границите и за миграция, затова ЕС търси отговора", поясни Столтенберг.

Генералният секретар изрази подкрепа за усилията на ООН за постигането на политическо решение в Либия и за излъчването на правителство, прието от всички в страната. "НАТО има готовност да подкрепи либийското правителство в укрепването на отбранителните сили, когато има условия за това", добави Столтенберг.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase