Снимка: bgonair.bg

Кризата в Украйна и заплахите от Близкия изток са основни теми на започващата днес в Анталия среща на външните министри на страните от НАТО. В кулоарите на заседанието ще се проведе и съвет НАТО – Русия. Турция неслучайно е избрана за домакин – страната има обща граница с Ирак и Сирия с дължина 1200 км.

Преди срещата генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО ще покаже солидарност и подкрепа за своите членове от южния Европейски фланг, както и Украйна.

"Киев е наш важен партньор и ще помогнем за създаването на по-силно командване", подчерта той преди пристигането си в Анталия.

Що се отнася до срещата НАТО – Русия, във фокуса на вниманието ще бъде най-вече спазването на примирието в Донбас. Йенс Столтенберг нееднократно посочи, че е на лице руско военно струпване, както по границите между Русия и Украйна, така и вътре в Украйна, с постоянен поток от тежка техника, танкове, артилерия, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.

На турска земя Столтенберг проведе среща с външният министър на югоизточната ни съседка Мевлут Чавушоглу.

"Турция е единствената страна, която граничи с части, контролирани от Ислямска държава. Това е сериозна опасност за нас", изтъкна турският дипломат.

Вижте повече по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase