Снимка: bgonair.bg

Напрегнатата ситуация на Балканския полуостров идва от конфликтите около Украйна и решаването им ще успокои положението на полуострова. Това коментира в сутрешния блок на телевизия България Он Ер анализаторът Боян Чуков.

По думите му в преговорите около Украйна играят важна роля много глобални фигури – Русия, САЩ и Европа. В Европейския съюз започват да доминират националните интереси на отделните страни-членки пред общите, което все повече затруднява стигането до компромисно решение за Украйна, допълни още експертът.

По думите му проблемитe на Балканите пламват заради външна намеса, която цели задоволяването на геополитически интереси. Tакива интереси има в Украйна и ако раковото образувание там се премахне, всичко на полуострова ще затихне.

Относно Гърция експертът коментира, че проблемите там може да се преодолеят единствено с прилагане на правилна политика и СИРИЗА не трябва да отстъпва от обещанията, които е направила пред гръцките граждани. Анализаторът заяви, че ако еврото се срине, ще се срине ЕС и стратегията на Германия.

Очакват се тежки и сериозни военните конфликти на Балканите и в Украйна, затова България трябва да има готовност за бърза и адекватна реакция, заключи Чуков.

Чуйте целия разговор с Боян Чуков във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase