Снимка: БТА

България ще построи оранжерия в Монголия. Това е част от редица конкретни договорености, които бяха постигнати при държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в азиатската страна.

Днес президентът Плевнелиев и премиерът на Монголия Чимед Сайханбилег откриха българо-монголски бизнес форум в Улан Батор. В него участваха 25 представители на бизнеса от България и над 60 компании от Монголия.

Оранжерията е пилотен проект и ще бъде изградена изцяло по българска технология, а средствата, необходими за построяването й, са около 1 млн .долара. Те вече са предоставени от монголската страна в рамките на споразумението за уреждането на монголския дълг към България, според което ще се използват за проекти в рамките на официалната помощ за развитие.

Още по темата

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев посочи, че това е възможност за представяне на българските зеленчуци в Монголия и на азиатския пазар. Монголия е нетен вносител на плодове и зеленчуци, тъй като няма възможност за отглеждането им в страната. В оранжерията ще бъдат отглеждани български краставици, домати и чушки.

Интерес за монголската страна представлява въвеждането на автоматизирана система за контрол на субсидиите на животновъдите, каквато имаме у нас, както и консултантски услуги за уеднаквяване на стандарта на производство на мляко и млечни продукти, което България постигна и в момента е изцяло синхронизирана с европейските стандарти, посочи президентът Плевнелиев. Развитието на сътрудничеството в сектора ще бъде обсъдено при предстоящото посещение на министъра на земеделието на Монголия у нас през септември.

Възможности за сътрудничество има също в информационните и комуникационните технологии, фармацевтиката, енергетиката и възобновяемите енергийни източници, минното дело, отбраната, изграждането на модерна инфраструктура.

Българска компания вече изпълнява първи пилотен проект за изграждане на система за интелигентен контрол на транспорта в Монголия. Интерес за монголската страна представляват услугите за смс паркиране, интегриран градски транспорт, интелигентни светофари, синхронизирането на видовете транспорт, център за мобилност, каквито имаме в България, посочи Росен Плевнелиев.

Монголската страна проявява интерес и към опита ни в изграждането на столичното метро. Кметът на Улан Батор ще посети страната ни до октомври, за да се запознае с проектите.

В минното дело българска компания проявява интерес за сътрудничество, но в момента изчаква да види какви промени ще бъдат направени в монголското законодателство, за да стане по-отворено към чужди инвеститори и дали те ще са достатъчни, за да позволят и по-подходящи инвестиционни дейности, обясни Владислав Трашлиев от фирмата.

В момента законодателството в Монголия, която е богата на полезни изкопаеми и с големи възможности за развитие на минната индустрия, поставя условия за инвеститорите - квоти за минимална собственост и участие на монголски фирми. Друг проблем е условието всеки инвестиционен проект да бъде свързан с развитие на инфраструктурата в Монголия, което ще увеличи разходите на инвеститорите.

Договорена беше и първа експедиция на български учени в Монголия, които да помагат при консервиране на неразработени праисторически рисунки в монголски пещери и обработването им по стандартите на ЮНЕСКО.

Президентът Плевнелиев завършва визитата си в Монголия, а утре ще отпътува за официално посещение в Южна Корея.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase