Снимка: president.bg

Български компании ще имат възможността да строят метрото в монголската столица Улан Батор. В азиатската държава искат да се възползват от родния опит за изграждане на столичния метрополитен.

"Можем да се научим от България как да построим подобно съоръжение качествено, бързо и евтино", заяви монголският президент Цахиагийн Егебелдорж след срещата си на четири очи с родния държавен глава Росен Плевнелиев.

С родното ноу хау кметът на Улан Батор ще се запознае скоро на посещението си в София. Двамата президенти са обсъдили и възможността за създаване на джойнт- венчърни дружества за общо производство, обясни Плевнелиев. Двете страни могат да изнасят стоки за Европейския съюз, допълни монголският държавен глава.

Ще строим метрото на Улан Батор?

"Ще покажем, че гледаме не само назад, но и напред - ще набележим ясна програма за действие, ще подпишем друстранни документи и ще търсим задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието и производството на храни, фармацията, минното дело, информационните и комуникационните технологии, образователния и културния обмен, науката. Ще срещнем бизнеса от двете страни и искаме не само да дойдем в Монголия, но и да останем и да изпълним качествени проекти", заяви българският държавен глава.

Двамата президенти са обсъдили и потенциала за производство и реализация на българска специална продукция в отбранителния сектор.

Българският президент бе посрещнат в монголската столица с безпрецедентни мерки за сигурност, които се прилагат само при посещенията на руския президент Владимир Путин и на китайския председател на Народната република. Преди срещата си с монголския президент Плевнелиев бе посрещнат официално пред Правителствения комплекс в Улан Батор от държавниците и гвардейци.

Сред военните имаше и конници, облечени в традиционна монголска военна униформа, типична за времето на Чингиз хан. Духовият оркестър на гвардейците пък посрещна президента, свирейки химна на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase