Снимка: архив Reuters
fallback

Властите в Москва отговориха с отказ на предложението на депутата на Държавната дума Дмитрий Гудков да се увековечи паметта на убития на 27 февруари опозиционен лидер Борис Немцов, алармира BBC Russian, цитирана от „Нова телевизия”.

Oще по темата
“Няма никакъв политически подтекст в решението на Общината…”, изтъкна вицекметът на руската столица по социална политика Леонид Печатников. По думите му „то е взето изключително от гледната точка на изискванията на московското законодателство”.

Мемориалните плочи по местожителство се инсталират не по-рано от 10 години след смъртта на лицето, гласи отговорът на муниципалитета. Същевременно по месторабота – не по-рано от 2 години след смъртта, ако не последват други нареждания от страна на кмета на столицата или президента на Руската федерация.

Независимият депутат, близък до опозицията, предлагаше още поне 2 различни варианта за увековечаването на паметта на Немцов. Един от тях е да се преминенува Големият москворецки мост срещу Кремъл, където бе убит политикът, другият – да се кръсти улица на името на опозиционния лидер.
 
„В случая с Борис Немцов временните ограничения биха могли и да бъдат пренебрегнати, тъй като трябва да си даваме сметка, че това беше формажор, който излиза извън рамките на закона”, категоричен е Дмитрий Гудков. По думите на младия политик властите на Москва биха могли да инициират и промени в градското законодателство, за да се позволи да се увековечи паметта на политика без протаквания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 8 години

паметници на фашисти не трябва да има

48

Анонимен

преди 8 години

Скоро и на Лилипутин щему направят паметна плоча, за да има къде да плюем когато минаваме край нея.

47

Аз

преди 8 години

Тоя депутат и сам не си вярва, какви ги приказва. От кога пък Немцов стана герой? И с какво - че се разхожда с украински гастрольорки ли?

fallback