Снимка: Reuters
fallback

Украйна ще може да покрие условията за кандидатстване за членство в Европейския съюз до пет години. Това обяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

"Ние сме амбициозни в своите планове и действия и именно затова обявяваме, че за пет години трябва да осигурим прилагането на споразумението за асоцииране (с ЕС) и да достигнем условията, необходими за подаване на молба за членство", каза Порошенко на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев.

Oще по темата
По думите му Украйна заслужава да бъде неразделна част от ЕС и членството е ключова цел за неговото правителство.
Украинският министър-председател Арсений Яценюк заяви, че споразумението за зона за свободна търговия между Украйна и ЕС ще започне да действа от 1 януари 2016 г.Той изрази надежда, че украинският ще стане официален език в ЕС.

Порошенко каза, че "споделя оптимизма на Яценюк украинският език да стане работен в ЕС". "Освен това бих искал английският  и френският да станат работни за украинските чиновници. Най-малкото сега вече английският звучи по-често от руския на заседанията на украинското правителство", заяви президентът.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна на украински език към участниците в срещата и призова Украйна да извърши реформи.  Той отбеляза, че е започнал посещението си в Киев, като е отишъл на площад "Независимост", където през февруари 2014 г. загинаха десетки украинци.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обърна към присъстващите на английски език, а после и на  френски. Той каза, че Украйна още не е член на ЕС, но несъмнено принадлежи към европейското семейство. "Ние разбираме желанието на Украйна да стане член на ЕС,затова сме тук", заяви Юнкер.

Той подчерта, че на Украйна й предстои труден път и изтъкна необходимостта от реформи.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 9 години

Ахахахах абе да е до края на 2016 кво да се бавим

49

ооооооооо

преди 9 години

Ако до тогава я има Украйна като държава въобще!!! Едва ли!!!!!!

48

Анонимен

преди 9 години

В Сърбия ,която не е в ЕС западните стоки са с по-високо качество от нашите, защото са оригинални, а не произведени в Румъния. А цените са като нашите.

fallback