Снимка: Reuters

Руската пропаганда и информационна агресия в Украйна ще бъдат борени и с радио и телевизия на български език. Те ще са в помощ на сънародниците ни, които ще могат да се информират на своя език и да го тренират.

Идеята за това сподели пред български депутати посланикът на Украйна в България Микола Балтажи. Той беше изслушан за положението на сънародниците ни в размирната държава. Пред депутатите Балтажи заклейми пропагандната война, която води Русия. Той обясни, че руската агресия е в голяма степен информационна, а битката, която води, е без правила.

"В контекста на противодействие на руската пропаганда е да се покрият българите в Южна Украйна с радио и телевизия, българите ще тренират родния си език, работим и по тази тема“, каза Балтажи.

Посланикът увери, че каквато и да е властта в страната му, българското малцинство никога няма да има проблеми. "Властта, която и да е властта, за тях няма да има проблеми“, каза той.

Въпросът за български медии за сънародниците ни в Украйна бе повдигнат и от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров. Той лансира идеята на българите в Украйна да бъдат пуснати българските кабелни оператори, за да могат да се информират обективно.

Посланикът обясни, че има споразумение между БНТ и Първи украински канал. Направен е контакт и с Радио „Фокус“. Според него обаче медиите в двете държави трябва да уговорят сътрудничеството си сами помежду си. И Балтажи обаче бе категоричен, че голяма част от българското общество няма „адекватна представа за случващото се в Украйна“.

Дора Янкова от БСП пък попита достатъчни ли са грижите на украинската държава за изучаване на български език от страна на нашето малцинство там. Балтажи бе питан и за ситуацията с българския бизнес в Украйна. По данни на Янкова там имало 200 предприятия с български капитали, от които 67 са български компании.

След изслушването на посланика комисията реши, че ще предприеме серия срещи – с министъра на образованието за обучението на български на сънародниците ни, с медии – за възможността за получаване на сигнал в Украйна, с украински парламентаристи и с БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase