Снимка: БТА
fallback

70 години след освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц днес в Люнебург в Германия започва процес срещу бившия му счетоводител, предаде Франс прес. Това може и да е последният процес срещу бивш нацист.

Деветдесет и три годишният Оскар Грьонинг е обвиняван в съучастие в извършването на 300 000 убийства. Той е обвиняван, че е допринесъл за смъртта в газовите камери на 300 000 унгарски евреи, депортирани между май и юли 1944 г. в лагера.

Срещу Грьонинг са заведени искове от 67 оцелели или потомци на жертви. Те са защитавани от 14 адвокати. Бившият счетоводител може да получи между 3 и 15 години затвор.

Това е последният предвиден в Германия процес срещу бивш нацист. Десетина предварителни разследвания текат в страната, но шансовете да се стигне до дело са малки заради възрастта на заподозрените.

Грьонинг постъпва в администрацията на Аушвиц през 1942 г. Тогава е на 21 години.

Процесът се очаква да продължи до 29 юли.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Счетко

преди 9 години

Не може да се осъди този човек. Ако отчетите му са заверени от одитор, то отговорността за тях е прехвърлена на ръководството на дружеството. Ако в одиторския доклад е имало забележки, то те са стъпили на "счетоводна грешка", която в следващите отчети е коригирана.Давността е минала, дори за обща данъчна ревизия.Наказание може да понесе, само след свикване общо събрание на акционерите, но предполагам че той е последния останал жив. Да му се наложи административно наказание, ако не е спазил МСС !

29

Анонимен

преди 9 години

Това е добре. Лошото е че няма нищо един процес срещу руските и българските комунисти, унищожили милиони безнаказано.

28

Анонимен

преди 9 години

Parodia!

fallback