Снимка: архив, Reuters

Руски хакери са проникнали през 2014 г. в чувствителни части от компютърните системи на Белия дом, съобщи Ройтерс, като се позовава на телевизия Си Ен Ен, която цитира официални лица.

Въпреки че Белият дом съобщи, че пробивът е бил само в системата с некласифицирана информация, хакерите са си осигурили достъп до информации като програмата на президента в реално време, която не е предназначена да бъде обществено достояние.

ФБР, Сикрет сървис и американски разузнавателни агенции разследват пробива, който според тях е сред най-усъвършенстваните хакерски атаки, извършвани срещу американски правителствени системи, допълни Си Ен Ен.

Белият дом увери, че хакерската атака, извършена миналата година срещу Държавния департамент на САЩ и президентството, не е засегнала чувствителни и поверителни данни на американското правителство, предаде междувременно Франс прес, цитирана от БТА.

"Случи се нещо миналата година. Но нашите системи с поверителна информация са сигурни", заяви заместник-съветникът по въпросите на националната сигурност Бен Роудс.

Той отказа да говори за произхода на кибератаката и не отговори дали Русия стои зад нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase