Бохуслав Соботка Снимка: Архив Reuters
fallback

Чешкият премиер Бохуслав Соботка отправи критики към президента Милош Земан, който влезе в публична разпра с посланика на САЩ в Чехия във връзка с намерението си да присъства на честването в Москва на 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война. Соботка изрази пожелание президентът да проявява повече професионализъм в дипломацията, предаде Ройтерс.

Земан заяви в неделя пред чешки медии, че затваря вратата на Пражкия замък - официалната му резиденция - за посланика на САЩ Андрю Шапиро след критичното изявление на американския дипломат за намерението на президента да отиде в Москва през май.

Oще по темата

"Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина", заяви Земан.

Европейските лидери бойкотират тържествата в Москва заради ролята на Русия в конфликта в Украйна. Но Земан заяви, че ще присъства на честванията. Бохуслав Соботка каза, че е важно за сигурността на Чехия да се придържа към политиката на НАТО и ЕС, посочва Ройтерс.
 
"Разбира се, бих приветствал, ако подходът на господин президента към външната политика и дипломацията като цяло е малко по-професионален", каза премиерът, цитиран от агенция ЧТК.

Посланик Шапиро каза по чешката телевизия, че ще е неловко, ако Земан се окаже единственият държавник от страна членка на ЕС, който присъства на тържествата в Москва.

"Разбирам желанието да бъдат почетени всички, жертвали живота си във Втората световна война, но мисля, че ще е неуместно президентът Земан да е там може би като единственият държавен глава от ЕС, наблюдаващ военен парад, във време, когато руски войски дестабилизират съседна страна в нарушение на международното право", каза Шапиро.

Земан, който е бивш премиер, често се отклонява от общата линия на ЕС към Украйна, но правителството отговаря за външната политика и се придържа изцяло към линията на ЕС, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Иван

преди 9 години

Някой тук вспоминава 1968 и 56,напишете за САЩ колко години има на саботажи и преврати по целия свят,Корея,Панама,Вьетнам,Гондурас,Никорагуа,Чили,Колумбия,Либерия,Египет,Ливия,Сърбия,Ирак,Сирия и още много,Фашаги долни.

32

Анонимен

преди 9 години

toq na snimkata gleda kato evrein , samo te sa takiva mazni i otvratiteni i gledat vse nechto da otkradnat

31

до # 11

преди 9 години

... ако не вЕрваш на това , което хората ти казват ето ти статистически показатели : " През 1990 България е на 27-мо място в света по Индекса на човешко развитие на ООН[58] (сравнено с 57-мо място през 2013 г.)[59]" (bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F)27-о място в индекса HDI по време на ония дето искаха "да ни затрият", а сега сме на 57-о ... хахах;)

fallback